Ens trobem a:

Fundación Repsol adquireix el 20% de GNE Finance per promoure reformes ecosostenibles d’habitatges arreu d’Espanya

Fundación Repsol, mitjançant Repsol Impacto Social, ha invertit en GNE Finance, adquirint el 20% d’aquesta empresa, que ofereix préstecs assequibles perquè les famílies puguin millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat de les seves llars, aconseguint un estalvi econòmic i un major confort. Els seus serveis s’adrecen directament als consumidors finals i contribueixen a la regeneració de les comunitats, millorant l’habitabilitat i el benestar dels habitatges i els edificis d’apartaments, en col·laboració amb els actors locals.

A més de reformes per a la millora energètica, els préstecs es podran destinar a realitzar altres possibles accions en matèria d’accessibilitat o de seguretat estructural. Un segment important és el dels edificis antics, especialment aquells que tenen més de 50 anys, ja que suposen més de la meitat del parc d’habitatges a Espanya i són els que representen majors emissions de CO2.

La inversió de Fundación Repsol permetrà que la companyia acceleri el desplegament de programes de reforma d’habitatges a Espanya i a Europa, creant un impacte positiu on més importa: a les llars de les persones. Millorant el confort i l’eficiència energètica dels habitatges i dels edificis d’apartaments, s’alleuja la pobresa energètica, es mitiga la desigualtat social i es millora l’entorn, al mateix temps que es crea ocupació local.

Per Fundación Repsol, l’entrada al capital de GNE Finance reforça la seva estratègia de desenvolupar una xarxa d’empreses socials a Espanya i Portugal, mitjançant Repsol Impacto Social, un fons d’inversió dotat de 50 milions d’euros, focalitzat en la transició energètica i en la inclusió de col·lectius vulnerables. Aquesta és la tercera inversió del programa, després de l’entrada en l’accionariat de Koiki i Sylvestris.

GNE Finance, creada a Barcelona el 2016, ofereix una solució innovadora: préstecs que cobreixen tots els costos de la reforma, incloent estudis de sostenibilitat, amb un termini de devolució de fins a 25 anys. Aquests avantatges, combinats amb l’assessoria i la formació als beneficiaris, fan que els habitatges reformats generin factures energètiques de menor import. D’aquesta manera, els estalvis energètics poden arribar a compensar les despeses de la reforma.

El model de negoci de GNE està inspirat en el programa PACE (Property Assessed Clean Energy) dels Estats Units, que ha finançat més de 6 mil milions de dòlars en projectes de reformes sostenibles d’habitatges i d’edificis comercials en els últims 10 anys. GNE Finance es va fundar el 2016 i el 2018 va rebre el suport del programa Horizon 2020 de la Unió Europea (UE), que ha permès implementar un projecte pilot a Olot (Girona).

Una empresa amb impacte social i mediambiental

GNE Finance és una empresa que genera impacte social, econòmic i mediambiental, i que està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. La reforma d’habitatges és essencial per a la lluita contra el canvi climàtic, ja que implica una reducció d’emissions i una menor despesa energètica, sent una línia d’acció prioritària per a la Unió Europea i els governs.

Gràcies a la participació de Repsol Impacto Social, durant el 2020, GNE Finance portarà a terme diversos projectes a Catalunya, País Basc i Madrid i, a partir de 2021, s’estendrà a altres regions i països, amb l’objectiu d’arribar, el 2025, a més de 12.000 préstecs concedits que permetran un estalvi de més de 12.000 tones de CO2 anuals. Amb la seva activitat, s’impulsarà la creació de més de 5.000 llocs de treball locals, tant de forma directa com mitjançant les empreses que participaran en les rehabilitacions.

Així mateix, els projectes de GNE Finance s’adrecen especialment a persones amb escassos recursos i, en alguns casos, es treballarà juntament amb l’Administració Pública local. A més del finançament, els serveis es complementaran amb assessoria tècnica i formació als contractistes per maximitzar l’eficiència energètica, els beneficis de salut física i l’estalvi econòmic dels habitatges. El seu model es centra en la persona. 

Repsol Impacto Social: primeres inversions

El passat mes de juliol Fundación Repsol va posar en marxa un programa d’inversió d’impacte, dotat de 50 milions d’euros, destinat a la inversió i el desenvolupament d’una cartera d’empreses socials enfocades a contribuir al repte global de la transició energètica i a generar oportunitats professionals per a persones de col·lectius vulnerables a Espanya i a Portugal. Els segments d’activitat de Repsol Impacte Social són la reducció d’emissions, la mobilitat sostenible, l’economia circular, l’eficiència energètica i els productes i serveis Eco. L’objectiu és entrar en una fase inicial del desenvolupament d’aquestes empreses i ajudar-les a créixer i a ser rendibles.

La primera inversió del programa ha estat la compra del 25,4% de Koiki, una xarxa de microcentres urbans per a la distribució sostenible de l’última milla mitjançant l’ús de mitjans de transport sostenibles en els seus lliuraments. Posteriorment, d’acord amb el compromís de l’energètica amb un futur de baixes emissions, s’ha adquirit un 21,39% d’Sylvestris, una empresa dedicada a sembres i plantacions, jardins singulars i consultoria mediambiental.

En tots dos casos, les empreses generen impacte social mitjançant la contractació de persones en risc d’exclusió, un dels pilars del fons d’inversió Repsol Impacto Social.

Amb el fons Repsol Impacte Social, l’energètica i la seva Fundació s’han endinsat en el sector de la inversió d’impacte, fins ara escassament desenvolupat a Espanya, i el seu objectiu és consolidar-se com a referent de la inversió social en el nostre país.