Ens trobem a:

‘La Química podrà liderar la recuperació econòmica si es prenen algunes mesures urgents’

El president de l’AEQT, Rubén Folgado, reclama a les administracions mesures urgents per facilitar que la indústria en general, i la química en particular, puguin exercir de motor de l’economia i liderar la recuperació de la crisi. “No són ajudes ni privilegis, sinó mesures per equiparar les condicions amb les dels nostres competidors en països veïns”, va afirmar durant la seva conferència, aquest dimarts 14 de juliol, en el cicle ‘Una visió propera a la recuperació econòmica’, organitzat per la demarcació de Tarragona de Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

La Química en la pandèmia

Folgado va estructurar la seva intervenció en quatre blocs: en primer lloc va repassar com la indústria química havia fet front a la pandèmia, des del punt de vista d’adaptar el seu dia a dia i la seva operativa a les noves mesures d’higiene, prevenció, control… També des un punt de vista productiu, posant en valor com les empreses van ser àgils i flexibles per donar resposta a les necessitats de la societat en moments tan crítics, a través de la fabricació d’hidrogels i altres agents desinfectants, gasos medicinals, materials per a EPIs, i productes destinats a la cadena de subministrament de el sector alimentari. També en aquest àmbit va posar en valor les diferents accions solidàries i de Responsabilitat Social que va dur a terme el sector, tant multitud d’empreses a títol individual com també l’AEQT en conjunt.

La indústria com a motor

Un segon bloc de la ponència de Folgado va repassar les raons per les quals la indústria en general i la química en particular aporten resiliència i estabilitat a l’economia i per què poden exercir de motor de recuperació. El president de l’AEQT va destacar la importància d’aconseguir l’objectiu, fixat per la UE, que el PIB Industrial representi almenys un 20% del PIB, taxa de la qual actualment l’economia espanyola està lluny (la catalana tampoc ho compleix). Folgado va apuntar, en aquest sentit, que no és casual que en les regions d’Espanya on aquesta condició es compleix (la Rioja, País Basc i Navarra), la taxa d’atur no arriba al 10%.

Dins de la indústria, el president de l’AEQT va destacar especialment el paper de la química com a indústria transversal i per tant com a generadora i dinamitzadora de multitud de sectors demandants. A més, va repassar els indicadors (com xifres d’ocupació generada i qualitat de la mateixa, i evolució de les xifres de producció) per evidenciar que la indústria química és especialment resistent i fiable davant les crisis econòmiques, com es va demostrar en la del 2008, de manera que en l’actualitat està també preparada per liderar la recuperació.

Mesures necessàries

Per a això, però, Folgado va insistir en una sèrie de mesures que s’han de prendre de manera urgent per part de les administracions per fer possible que, en efecte, la indústria en general i la química en particular juguin aquest paper. Mesures que puguin reactivar a dos sectors molt afectats per la pandèmia i que són tractors de bona part de l’economia, com la construcció o l’automòbil; mesures per equiparar els costos energètics als que suporten els competidors directes en altres països de la UE; posada en marxa d’infraestructures que igualin les condicions de competitivitat del nostre territori respecte a altres de la zona comunitària… i un llarg etcètera.

Mesures que en molts casos es plantegen en nom de la indústria en general (formen part de les propostes per l’Aliança Industrial), en altres casos formen part de reivindicacions del conjunt de la indústria química espanyola, i que en determinats aspectes són específiques del sector a nivell de Tarragona. Folgado va remarcar, en tot cas, que no es tracta d’ajudes ni de privilegis, sinó simplement d’eliminar barreres o sobrecostos que en altres països fa temps que ja no existeixen.

Els reptes del futur

Finalment, en un quart bloc, el president de l’AEQT es va referir als múltiples reptes que com a societat afrontem tant en l’horitzó de la propera dècada, com també de cara a 2050, especialment en matèries com la sostenibilitat i l’economia circular, i com la Química serà la resposta a molts d’aquests reptes. El president de l’AEQT està convençut que si les empreses, les administracions i el territori alineen les seves estratègies en aquesta direcció, Tarragona podrà formar part d’aquest futur decisiu de la Química en l’esdevenir de la societat.