Ens trobem a:

L’AEQT considera una bona notícia l’aprovació de les xarxes tancades, a l’espera que el reglament ho ratifiqui

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) considera una bona notícia l’aprovació per part del govern de l’Estat d’un Reial Decret-Llei que, per fi, incorpora les xarxes tancades al seu ordenament jurídic intern, com a part d’un paquet de mesures encaminades a millorar la competitivitat del sector industrial.

En concret, el Reial Decret-Llei, publicat aquest dissabte al BOE, modifica la Llei 24/2013, del Sector Elèctric, per tal de permetre les xarxes de distribució d’energia elèctrica tancades, una reivindicació llargament plantejada per la indústria química per la important reducció de costos en matèria energètica que implicarà.

L’AEQT rep aquesta novetat en principi com a positiva, i espera ara amb optimisme veure com es desenvolupa en el reglament, que segons estableix el mateix Reial Decret-Llei, haurà d’estar en vigor en un màxim de sis mesos. Serà llavors quan se’n podran fer les valoracions definitives. En tot cas, l’AEQT s’ha posat a disposició del Ministeri d’Indústria per tal de poder col·laborar i oferir el seu punt de vista i assessorament en el procés de redacció d’aquest reglament.

Fa gairebé una dècada, des del 2009, que les xarxes de distribució tancades estan previstes en la normativa europea. L’Estat espanyol, però, no les havia transposat encara a la seva legislació interna, cosa que comporta un greuge competitiu per a les empreses químiques instal·lades a Tarragona i a la resta de l’Estat, que han de suportar uns costos energètics molt superiors als de competidors directes instal·lats en altres països de la UE on sí que s’ha transposat la normativa.

La mesura ara anunciada pel govern, quan es concreti de manera efectiva en el reglament que l’ha de desenvolupar, posarà fi a aquesta situació de desavantatge i manca de competitivitat, i permetrà que les empreses dels polígons químics espanyols, i en particular les de l’AEQT, puguin per fi competir en igualtat de condicions (convé recordar que el polígon tarragoní és el més important d’Espanya, amb un 25% de la producció química de tot l’Estat).

L’AEQT, que juntament amb les altres organitzacions empresarials del sector com ara Feique o Fedequim, fa anys que fa pedagogia sobre la necessitat d’incorporar les xarxes tancades a la legislació, sobre el greuge competitiu que ha significat no fer-ho, i sobre com tot plegat compromet la viabilitat del sector a llarg termini, es congratula de què finalment tota aquesta tasca estigui en el camí de donar el seus fruits.

Alhora, des de l’AEQT s’agraeix l’esforç a totes les persones i entitats, tant de la pròpia associació com també de les altres organitzacions sectorials, així com als grups polítics que han treballat intensament per assolir aquesta fita o que li han donat suport. Malgrat tot, s’insisteix que les valoracions definitives es podran fer quan la mesura s’hagi concretat de manera efectiva en el reglament.