Ens trobem a:

L’Opinió del PPA: El sector químic i la formació per Joan Llatse

_a_f2208r

El passat 29 de novembre, el membres del Panel Públic Assessor de l’AEQT ens vam reunir per tractar un tema que ens preocupa a tots: la Formació, no només  la dels que es volen incorporar al món del treball sinó també la dels que ja treballen i volen millorar el que fan o fer més del que ja fan.

 El Tema de la sessió va ser: ‘El sector químic i la formació, casos d’èxit al territori’, que va anar a càrrec dels membres de l’AEQT Marc Fargas, Antònia López, Teresa Pallarès i Eva Canals i com és habitual, va discórrer en un ambient distes i de diàleg constructiu.

 A mesura que anàvem escoltant als ponents, en els membres del panel, anava en augment la grata sorpresa per la quantitat d’accions formatives que l’AEQT i els seus membres ofereixen als seus propis treballadors, a la ciutadania del Camp de Tarragona en general i, en especial, a nens i joves.

 Podríem destacar dos camps d’acció de la formació.

 Un primer camp d’acció en què la formació va adreçada als que desenvolupen la seva feina a la industria química de Tarragona, parlem de l’acreditació d’aquelles competències que molts treballadors tenen adquirides per anys d’experiència o la formació que ens fa ser competitius i estar al dia del que es mou en el nostre camp d’actuació.

 Un segon camp més ampli, és la formació dels nostres nens i joves, terreny que sense menysprear l’anterior considero que és basic per al nostre futur. Voldria fer aquí tres distincions en funció de l’objectiu de la formació o de l’ajut que facilita la formació;

  •  Una primera formació adreçada a aconseguir despertar en els nostres estudiants l’interès per la cada cop menys habitual vocació científica. Moltes vegades anul·lada per por o desconeixença, les activitats que l’AEQT ofereix al estudiants com són l’aula de química, el projecte AQUA, la setmana de la ciència, van adreçades a fer perdre la por a allò que és desconegut i despertar vocacions científiques que són tan necessàries com escasses.
  •  Un pas més enllà les empreses de l’AEQT, reconeixen l’esforç i el talent dels nostres joves tant en l’àmbit de les ciències com en l’àmbit humanista a través d’accions com el fòrum TRICS sobre treballs de recerca d’estudiants de post obligatoris, un magnífic aparador de la capacitat dels nostres joves, els premis de recerca en col·laboració amb la URV o les beques Repsol, que han facilitat els somnis de molts estudiants.
  •  I per últim fer referència a la formació que capacita als estudiants de les nostres comarques, ja siguin de la formació professional o universitària per treballar a l’industria química i empreses que els donen serveis.

Sense voler desmerèixer les FCT de la formació professional o els convenis de pràctiques de la URV, les grans empreses,  moltes d’elles multinacionals que formen part de l’AEQT i que originàriament són del centre i nord d’Europa, ens han facilitat el camí per a que avui Tarragona sigui un referent a nivell nacional sobre la formació DUAL. Formació en la que l’estudiant durant el segon curs passa quatre dies en l’empresa i un en l’escola, essent tots dos responsables de la seva formació. Un model que permet als instituts i a les empreses optimitzar esforços en benefici de tots.

En definitiva, un model de societat en la que es fa patent que pel bé comú, cal que invertim el la formació dels nostres joves i que aprenguin que aquesta inversió que avui han rebut, l’hauran de retornar a la societat com a individus competents, autònoms i solidaris.

Joan Llatse