Ens trobem a:

L’Opinió del PPA: Química i Comunicació per Helder Moya

helder-moya-jardim

Com s’hagués gestionat informativament avui en dia l’atemptat d’ETA al rack d’Enpetrol del 1987? Aquest és un dels interrogants que s’ha debatut en la sessió inaugural del Panel Públic Assessor de la AEQT. La primera jornada del 2017 ha girat entorn a la pregunta ‘Com arriba la informació sobre el sector Químic: el paper dels mitjans de comunicació’.

Tot i que 30 anys després del atemptat alguns encara triarien l’opció de córrer cames ajudeu-me, d’altres asseguren que, avui en dia, no s’hauria produït aquella caòtica situació gràcies a les noves vies d’informació que ens envolten i en les que estem submergits minut a minut. Precisament en aquesta canalització d’informació creible i veraç hi juguen un rol molt importants els periodistes i els mitjans de comunicació.

El paper del periodista és capdal per enllaçar el que està passant, amb el que el ciutadà vol saber. El bon periodista gestiona la informació, la contrasta, sap jerarquitzar-la i li dóna forma, fet que es tradueix en credibilitat. Amb aquests ingredients després és el ciutadà qui ha de saber triar la informació, el periodista i el mitjà de comunicació que llegeix, escolta o veu. Tanta responsabilitat té qui genera informació com qui l’escull.

Amb la seu del Col·legi de Periodistes de Tarragona com a espai amfitrió, el marc de diàleg i d’opinió entre els actors participants al Panel ha posat el fòrum de debat en tres aspectes tant interessants com: la transformació tecnològica de la informació i la seva repercussió (ens informa o ens desinforma tenir tant d’accés a informació?); en segon lloc la manca de recursos humans i la nova manera de treballar dels periodistes en mitjans de comunicació 24 hores i sense temps per reflexionar o analitzar; i finalment la selecció que fa el ciutadà del canal com per ser receptor de la informació.

Se li atorga més veracitat al tuit tranquilitzador d’una empresa, a la compareixença pública en moment de crisi d’un responsable polític o al whatsaap instantani amb foto incendiària del veí? El debat d’aquesta primera sessió del Panel Públic Assessor de la AEQT ha estat molt enriquidor i ha donat molt de joc. Com a conclusió: la informació és un dret que com a ciutadans tenim, ara bé, en ple segle XXI, aquesta informació ha passat de ser veraç, reflexiva i analítica a haver de ser ser veraç, ràpida i instantània perque vostè se la cregui i no fugi cames ajudeu-me com fa 30 anys. Per això, tranquil, que hi som els periodistes.

 

Helder Moya Jardim

Panelista AEQT i periodista de la 1ª promoció de la URV