Ens trobem a:

El Panel Públic Assessor de l’AEQT dialoga amb membres de la Junta Directiva de l’Associació sobre el present i futur del sector químic

Fotografia 1
Montserrat Vallverdú
Andrea Firenze
Joan Miquel Capdevila
Nuria Blasco

El Panel Públic Assessor (PPA) de l’AEQT va celebrar aquest dimarts al vespre la seva primera reunió d’aquest 2019. En aquesta ocasió, en la trobada van participar representants de la Junta Directiva de l’Associació, que van compartir amb els membres del PPA la seva visió sobre el present i el futur de la indústria química.

Els representants de la Junta Directiva de l’AEQT que van participar van ser Montserrat Vallverdú, directora general d’Asesa; Andrea Firenze, director general de Covestro a Espanya; Joan Miquel Capdevila, director del Complex Industrial d’Ercros a Tarragona; i Núria Blasco, directora general de Tepsa.

Energia i infraestructures

La sessió es va estructurar en una primera exposició, per part dels quatre ponents, de la seva visió sobre el tema plantejat, i un posterior diàleg amb els membres del Panel. Tant les exposicions com les reflexions posteriors es van centrar en tres eixos. El primer, les demandes que des del sector es plantegen des de fa anys a les Administracions Públiques, en particular respecte del cost de l’energia i les infraestructures, que hores d’ara continuen sent un problema per a la competitivitat dels polígons tarragonins, que han de competir en inferioritat de condicions respecte d’altres països fins i tot de dins de la UE.

Sostenibilitat i qualitat de l’aire

El segon gran tema sobre el qual es van centrar les ponències i el diàleg posterior va ser la sostenibilitat i en particular la qualitat de l’aire, i com s’ha avançat en aquest sentit en els darrers anys. Els directors de les empreses de l’AEQT van destacar el compromís del sector en aquest sentit, tant a través de la seva presència en iniciatives com la Taula de la Qualitat de l’Aire, com sobretot en la seva operativa del dia a dia. El compliment de paràmetres sovint més exigents dels que marquen les mateixes regulacions, i la inversió continuada en aquest aspecte han permès registrar millores significatives en aquest àmbit, tot i que el compromís és continuar avançant en el futur, no només per una qüestió de conviccions i responsabilitat de les empreses, sinó també per una qüestió estratègica.

Plàstics

Finalment, la sessió va analitzar la situació dels plàstics i el seu futur. Malgrat constatar que, més que no pas amb els plàstics en ells mateixos, aquest problema està sobretot relacionat amb la gestió que se’n fa un cop esdevenen residus, tots els ponents es van mostrar conscienciats de la gravetat que suposa i van proclamar el compromís del sector per contribuir a resoldre’l. En aquest aspecte, es va recordar l’adhesió de les empreses i associacions del sector a diverses iniciatives i plataformes que tenen aquest objectiu, i es va destacar la feina que fa la química en el camí cap a l’economia circular mitjançant la innovació, per exemple desenvolupant nous materials plàstics compostables o biodegradables, o dissenyant nous productes a partir de plàstics reutilitzats.

Aquesta primera sessió del Panel Públic Assessor de l’AEQT va servir també per donar la benvinguda als nous membres que s’incorporen aquest any, i per dir adéu també als que s’acomiaden. Cal recordar que el PPA és un instrument de trobada i comunicació entre la societat civil i el sector químic del territori. Es tracta d’un grup de treball format per persones representatives de la societat civil (ciutadans i ciutadanes representants de diferents sectors i veïns dels barris i municipis de l’àrea d’influència de la química) i representants del sector químic que es troben periòdicament per dialogar sobre temes que són d’interès mutu. En aquest context, la renovació periòdica dels seus membres és essencial per tal d’aportar nous punts de vista i regenerar el debat.