Ens trobem a:

Repsol imparteix les primeres jornades sobre comportament segur en l’operació de plantes químiques

Fotografia 1
Fotografia 2
Fotografia 3
Fotografia 4
Fotografia 5

Els dies 6 i 7 de juny s’han impartit les primeres jornades sobre comportament segur en l’operació de plantes químiques a l’Escola de Factors Humans del Parc Químic Nord. Aquestes jornades estan emmarcades en l’itinerari formatiu dels alumnes del CFGS Dual de Química Industrial, i promouen la utilització de Tècniques de Prevenció de l’Error Humà amb l’objectiu d’arribar als zero incidents.

L’Escola de Factors Humans és un centre pioner per a la promoció de la cultura de la seguretat, així com del foment de comportaments segurs que minimitzin l’error humà. Aquesta instal·lació ubicada al Parc Químic del Polígon Nord, també busca l’adquisició de competències relacionades amb la identificació i percepció del risc, la comunicació efectiva i el treball en equip, entre d’altres.

L’origen d’aquesta formació és la constatació de que en la majoria dels incidents les principals causes són atribuïbles a Factors Humans. La majoria dels incidents en l’operació no es produeixen en la realització de tasques noves, ni operacions especialment complexes, es tracta d’operacions rutinàries.

L’Escola de Factors Humans té l’objectiu de reforçar comportaments segurs, mitjançant pràctiques generals per anticipar, prevenir i detectar l’error humà durant la realització de treballs en escenaris similars a la planta. La seva activitat es basa en l’execució de dinàmiques pedagògiques aplicant tècniques de prevenció de l’error humà en un entorn controlat i dirigit, similar a la planta, amb l’objectiu de reforçar els comportaments segurs. Les eines de prevenció de l’error humà consisteixen en proporcionar un conjunt de mètodes pràctics per anticipar, prevenir i detectar errors relacionats amb l’execució del treball, entenent i practicant mètodes de millora de l’acompliment humà comunament utilitzats en la indústria pels treballadors. El mètode de formació  es conegut com learning by doing (aprendre fent).

L’Escola de Factors Humans és fruit del conveni de col·laboració de Repsol amb l’Associació d’Empreses Parc Químic de Seguretat que estableix la cessió, per part de Repsol, d’una planta química industrial que disposa de reactors, vàlvules, canonades, instruments i tot un seguit d’altres elements comuns a aquest tipus d’instal·lacions. Aquesta instal·lació, emplaçada als terrenys que hi ha a tocar del Parc Químic del Polígon Nord, serveix com a espai de formació per als usuaris de l’Escola de Factors Humans. El centre formatiu ofereix la possibilitat d’ampliació en funció de la demanada que es generi entre les empreses del sector.