Nos encontramos en:

Expoquimia 2020 es presenta a Tarragona amb gran èxit de públic

Més de 200 professionals de sector químic van assistir divendres passat a Tarragona a la jornada ‘Química per a l’Economia Circular’ que es va celebrar a la sala d’actes de la Cambra de Comerç de la ciutat en el marc del cicle ‘Trobades Expoquimia: Reptes i futur de el sector ‘, amb la qual es va presentar en aquesta ciutat la propera edició d’Expoquimia, la Trobada Internacional de la Química, que tindrà lloc de el 2 a el 5 de juny el 2020 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Organitzat en col·laboració amb l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i el clúster químic ChemMed, en aquest acte es van donar a conèixer les diverses socials que proporciona la química i la seva indústria per desenvolupar el nou paradigma d’economia circular mitjançant una taula rodona que va comptar amb la participació de representants de diverses empreses, universitats i centres tecnològics.

El president d’Expoquimia i de la Federació Empresarial de la Indústria Química (FEIQUE) i director general de BASF Espanyola, Carles Navarro, va obrir la jornada, assenyalant “la importància de Tarragona com el major pol petroquímic de sud d’Europa”. En aquest mateix aspecte va incidir Rubén Folgado, president de la Comissió d’Energia de l’AEQT i moderador de la jornada, qui a més va comentar que “la química és la solució als problemes que té plantejats la societat actual”.

Després de les seves intervencions, es va desenvolupar la taula rodona en què es va posar de manifest la necessitat d’apostar de manera decidida per l’economia circular per frenar el deteriorament mediambiental. Així, la responsable d’el Centre de Tecnologia d’Aigua Global de la signatura Dupont Water Solutions, Verónica Gómez, va presentar la seva solució Mínima d’Descàrrega de Líquids (MLD) per al tractament d’aigües industrials reciclades, un sistema que estalvia costos energètics i permet la recuperació d’un major volum d’aigua.

Per la seva banda, Ana Sánchez, country sales manager de el Departament d’Indústria de la multinacional Croda, va explicar com aquesta firma utilitza gas procedent d’abocador en una de les plantes als Estats Units per reduir les emissions contaminants. La professora de Química de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i directora de la Unitat de Tecnologies Químiques de EURECAT, Carmen Claver, va afirmar que és “possible reduir la petjada de carboni mitjançant les noves transformacions químiques” i va dir que “recerca i empresa haurien començar ja a treballar conjuntament” per assegurar la transferència de tecnologia. En la seva intervenció, el director de la Unitat de Química Aplicada i Materials de LEITAT, David Amantia, va destacar que “el sector ha de passar de la Química Verda a la Química Circular”.

A la part final de la jornada, va intervenir el segon director de la planta de MDI de Covestro a Tarragona, Álvaro Iglesias, que va presentar la seva nova tecnologia per fabricar clor. El president d’Expoquimia, Carles Navarro, va tancar la jornada, destacant que “el sector químic està aprenent a circularitzar-se i que és clau perquè altres sectors ho facin també”. En aquest sentit, ha assenyalat que “el sector aposta per la innovació i la tecnologia per a un futur més sostenible”.

Abans de la jornada, es va dur a terme la quarta sessió del comitè organitzador de Expoquimia, la 19a edició girarà al voltant dels nous materials i dels nous processos com a grans eixos temàtics, concedint un especial protagonisme a la biotecnologia amb l’espai Expoquimia Bio.