Ens trobem a:

L’AEQT aposta pel diàleg territorial com a fórmula per a recuperar la normalitat i millorar el sector

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) es mostra partidària de continuar impulsant el diàleg entre tots els agents territorials com a fórmula per a retornar la normalitat al sector i avançar en la seva millora continuada. Des de l’endemà de l’accident a l’empresa IQOXE, l’Associació ha dut a terme desenes de trobades amb els diferents agents del territori, entre els que s’inclouen alcaldes, sindicats, diferents administracions, veïns, representants econòmics, entitats ecologistes, comitès d’empresa… i ho continuarà fent.

Aquest procés ha servit per analitzar i conèixer de primera mà les inquietuds i preocupacions de l’entorn, i per arribar a consensos com ara la necessitat que s’arribi fins al final en la investigació i s’esclareixin les causes de l’accident, per tal de poder extreure’n tots els aprenentatges i millores possibles; o que es millori la gestió de les emergències i la coordinació entre tots els agents implicats, procés en el qual el sector es compromet a intensificar la seva col·laboració amb l’Administració.

L’AEQT defensa i aposta pel diàleg entre tots els agents del territori (públics i privats) com a única fórmula per assolir noves fites en la millora continuada del sector. En aquesta línia, l’Associació posarà en marxa un pla d’accions lligat a escoltar de manera permanent el territori, a ampliar i consolidar les relacions amb els diferents agents i representants, i a transmetre coneixement i a proposar millores.

Pel que fa a la convocatòria de vaga, l’AEQT la respecta, com no podia ser d’altra manera, però creu que no és el camí eficaç per assolir millores, donat que ja hi ha moltes taules de diàleg obertes on s’estan treballant els temes plantejats. A més, l’AEQT no comparteix els motius que justifiquen la convocatòria: avui, la industria química de Tarragona té uns nivells de qualitat laboral molt per damunt de la resta de sectors econòmics, com demostren tots els indicadors de contractes indefinits, salari mitjà o inversió en formació. L’AEQT manté intacta la seva oferta i voluntat de diàleg amb els sindicats donat que considera que aquest és el camí correcte per seguir millorant.

En aquest sentit, l’AEQT vol també manifestar que des de la seva fundació, el seu paper ha estat el d’agrupar i representar interessos comuns de les seves empreses associades i coordinar projectes conjunts relacionats amb la competitivitat, el territori, la sostenibilitat i el medi ambient… però mai ha estat entre les seves competències ni funcions la de fiscalitzar o inspeccionar les seves companyies membre.

En aquest context, l’Associació Empresarial continuarà treballant amb la comunitat, l’administració i els grups d’interès per, malgrat l’accident, facilitar que el sector químic de Tarragona segueixi sent referent internacional en qüestions com la seguretat, la competitivitat, el compromís amb l’entorn i la preocupació per minimitzar el seu impacte.

En concret, pel que fa a la seguretat, l’AEQT vol remarcar el compromís extrem per part de les indústries. La seguretat és la principal prioritat del sector, on els avenços en aquesta matèria son molt significatius i on s’introdueixen millores de manera continuada.

L’AEQT considera esbiaixat generalitzar a partir de situacions puntuals i excepcionals com la viscuda, que ha de servir d’aprenentatge per millorar la gestió del risc d’una manera més efectiva, tal com es correspon amb el tarannà d’un sector com el químic de Tarragona, altament integrat i format en la seva immensa majoria per empreses multinacionals que apliquen aquí els mateixos estàndards que en qualsevol dels altres polígons punters d’Europa i del món.

El complex químic de Tarragona està format avui per equip humà d’11.000 persones compromeses i responsabilitzades, amb altíssims nivells de talent i formació. Persones del territori, que en la majoria de casos  han nascut i crescut i viuen al Camp de Tarragona amb les seves famílies i que tenen com a objectiu la seguretat, l’estabilitat social i la qualitat de vida.