Ens trobem a:

L’Associació Empresarial Química de Tarragona presenta el seu Informe Públic 2018

Informe Public AEQT 2019 Català
Informe Público AEQT 2019 Castellano

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha presentat el seu Informe Públic 2018, una radiografia precisa i actualitzada de la industria química tarragonina en què es recullen les seves principals xifres i paràmetres, així com també els grans projectes i reptes en els quals treballa l’associació.

Un any més, l’Informe confirma la química com un dels principals motors econòmics del territori: amb una producció total de 19,3 milions de tones, les empreses de l’AEQT van originar l’any 2018 més de la meitat de les exportacions de la demarcació i un 63,3% dels moviments del Port de Tarragona.

El document referma la química com una indústria de present i de futur, amb una contribució cabdal a la societat gràcies als seus importants esforços en recerca i desenvolupament. Sectors com la construcció, la salut, l’agricultura, el tractament d’aigua, l’automoció, el tèxtil o l’alimentació, entre molts d’altres, es beneficien d’aquesta continuada inversió que fa la química en innovació i tecnologia, que permet desenvolupar productes més sostenibles i cada vegada amb més i millors prestacions, aportant valor a la societat i millorant la vida de les persones.

Compromesos amb la sostenibilitat

L’informe, que fa servir com a fil conductor els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides, i que està estructurat segons les diferents comissions de treball de l’AEQT, desgrana els principals projectes, temes d’interès i indicadors relacionats amb cada temàtica. En la secció de medi ambient s’exposen exemples de com la química, que a nivell de tota Espanya ha incrementat en un 41% la seva inversió en protecció mediambiental en el període 2000-2016, no només està compromesa amb l’economia circular sinó que està cridada a facilitar, des de múltiples àmbits, que aquesta pugui ser implementada.

També destaca un nou increment del protagonisme en l’ús d’aigua regenerada per part de les empreses de l’AEQT, amb 4,7 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada consumits el 2018 sobre 32,24 hectòmetres cúbics consumits en total. És a dir: el 14,58% del total d’aigua consumida per les empreses de l’AEQT va ser regenerada, enfront del 13,44% del 2017 (llavors van ser 4,7 hectòmetres cúbics sobre un total de 34,98).

En l’apartat també s’exposen les xifres actualitzades d’abocaments i emissions, amb una tendència generalitzada a la baixa, i es detallen projectes com ara Zero Pellet Loss, una iniciativa que es treballa a l’AEQT des de principis del 2018 i que persegueix, a través de la implementació d’una sèrie de protocols i estàndards compartits, evitar episodis de pèrdua o abocament accidental de “pellets” que puguin acabar al medi. A aquest projecte es vol incorporar ara a la resta d’agents -a més de les empreses productores- involucrats en el cicle de vida dels “pellets”: empreses de transport, emmagatzematge, reciclatge… Per tal de garantir que tota la cadena compleix els estàndards més exigents.

Un equip de 10.500 homes i dones compromesos

En l’àmbit sociolaboral, la xifra de llocs de treball directes generats per la indústria química l’any 2018 era de 5.239, amb un 93% de contractes indefinits. A ells se sumen els 5.210 considerats “indirectes” (personal que treballa a la indústria química a través d’empreses de serveis). En total, doncs, la suma de directes i indirectes és de 10.449 treballadors. La xifra de llocs de treball induïts se situa en 31.346.

Pel que fa a seguretat, l’informe revela que els índexs estadístics de sinistralitat laboral de l’any 2018 van tornar a ser inferiors als que es registren en la majoria de sectors -no només industrials- i també als que es registren en el global de la indústria química espanyola. Malgrat tot, encara queda camí per arribar a l’objectiu de zero accidents, i per això es manté el ferm compromís de seguir treballant i invertint fortament en aquest àmbit.

Infraestructures i competitivitat

L’Informe Públic també recorda, en el seu apartat dedicat a Energia, com finalment l’any 2018 van arribar els primers avenços normatius en la transposició de la Directiva Europea referent a les xarxes tancades de distribució, malgrat que a dia d’avui la seva implementació segueix pendent de la redacció del reglament.

El treball conjunt desenvolupat amb el Port de Tarragona per a l’impuls de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL); l’èxit de les certificacions conjuntes AEQT-AEST, que s’han començat a “exportar” a altres zones; l’elaboració d’un nou mapa logístic que revela els principals fluxos i mitjans de transport emprats pel sector; o el paper que juga el Panel Públic Assessor (PPA) com a eina de diàleg amb la societat; són altres dels temes que es radiografien en l’informe.

El document es presenta en aquesta ocasió amb una certa renovació, tant en el disseny com en caire dels continguts i dades que ofereix, amb l’aspiració de convertir-se en una eina més transparent, oberta i propera a la societat.