El Rack Dixquímics va marcar un punt d’inflexió en el transport de productes químics pel Camp de Tarragona de manera segura i sostenible.

Dixquímics, l’associació que gestiona la infraestructura de canonades de Distribució per Xarxa de Productes Químics, ha celebrat avui el 25è aniversari de la seva posada en marxa. A l’acte, que ha tingut lloc a les instal·lacions de Dixquímics, al Port de Tarragona, més de 120 convidats han fet un viatge simbòlic amb metro, conduït pel periodista Helder Moya. Diverses autoritats, representants de la societat i persones lligades al rack han estat entrevistades en una estació de metro simulada.

El Rack Dixquímics, que compta amb més de 4.700 metres de longitud i tres pisos de  anonades, garanteix el transport bidireccional de substàncies químiques de manera segura i sostenible des del Port de Tarragona fins al Clúster petroquímic. “El creixement que ha tingut el port al llarg d’aquests anys, fins al punt de convertir-se en un referent, no es podria afrontar sense el Rack Dixquímics”, explica Saül Garreta, President del Port de Tarragona.

Aquesta infraestructura, que va ser pionera mundialment fa 25 anys, permet el transport fluid, ràpid i eficient de productes químics i suposa una gran disminución del volum de transport de matèries primeres i productes per carretera, cosa que comporta un increment de la seguretat i una reducció de l’impacte ambiental. El Rack Dixquímics implica la circulació de 85.000 camions menys a l’any per les carreteres del Camp de Tarragona, així com una reducción significativa de l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera: més de 280 tones de CO2.

“Aquestes xifres augmentaran amb les obres d’ampliació del rack que s’han iniciat aquest any. La infraestructura comptarà amb un quart nivell de canonades, que permetrà augmentar el volum de transport de productes químics entre el polígon i el port de Tarragona”, ha subratllat Daniel Montserrat, Gerent de Dixquímics.

La història del Rack Dixquímics va començar el 1996, amb la creació del Consorci Dixquímics, format per les indústries, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona. Fruit d’aquesta entesa es va construir el Rack. “Un sector que agrupa 2.000 empreses, 62.000 treballadors i que factura més de 22.000 milions d’euros s’ha de cuidar des del Govern”, comenta Joan Romero, director executiu de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa. Per part seva, Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona, comenta que “l’impacte de la indústria química al nostre territori és innegablement positiu, i el Rack Dixquímics fa que sigui encara més segura”. L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha volgut transmetre que, “quan encara no es parlava de  descarbonització, aquí en aquest rack ja es descarbonitzava”.

Dos anys més tard, el 1998, es va posar en funcionament el rack. Francisco Rubio, antic coordinador del Consorci Dixquímics, afegeix que “les empreses necessitaven arribar al port de manera segura i, per aconseguir-ho, la col·laboració publicoprivada va ser fonamental”. Des del 2015, la infraestructura va començar a gestionar-se per la societat Distribució per Xarxa de Productes Químics, formada únicament per les indústries.

Dixquímics ha estat, durant els seus 25 anys de vida, un espai de connexió en què les companyies han col·laborat, han compartit i s’han compromès amb l’entorn. “Si avui no tinguéssim el rack Dixquímics i el volguéssim fer, segurament ja arribaríem tard. No s’entén el desenvolupament i el creixement del polígon sense el rack, ja que ha contribuït de manera molt notable a millorar la competitivitat del nostre sector, del port i, per tant, del territori”, conclou Joan Miquel Capdevila, president i conseller delegat de Dixquímics.