Aula de la Química

Dins de la seva tasca divulgativa sobre el sector, com funciona, quins són els seus riscos i processos, i també quins són els productes que fabrica i com aquests són presents i milloren la vida de les persones, l’AEQT impulsa des de l’any 2007 l’Aula de la Química, una instal·lació del Camp d’Aprenentatge de Tarragona, ubicada en el Complex Educatiu, que ofereix als estudiants del cicle superior de primària, ESO i Batxilletat una immersió en la indústria petroquímica, a través d’una metodologia interactiva i experimental.

A més del treball desenvolupat en aquesta aula, per on passen uns 2.000 estudiants cada curs, el programa es pot complementar amb una visita a una indústria. Amb la creació d’aquesta aula es vol contribuir al procés de formació dels joves i donar suport al coneixement de la indústria que els envolta. Per a l’AEQT és important impulsar iniciatives d’ aquesta mena, per fomentar la relació i la confiança entre la indústria i la societat a través d’aquesta nova eina de transparència.

APQUA

Tallers experimentals Setmana de la Ciència

Des de l’any 1991, l’Associació Empresarial Química de Tarragona col·labora amb el projecte APQUA (Aprenentatge dels Productes Químics, Usos i Aplicacions) de la URV.

En aquest context, l’associació patrocina els tallers experimentals que, durant la Setmana de la Ciència, APQUA ofereix a alumnes de les comarques de Tarragona. Són tallers experimentals que permeten els joves estudiants endinsar-se en la màgia de la química.

En l’edició del 2019, 1.500 alumnes de 31 centres de Primària, ESO i Batxillerat del Camp de Tarragona van passar durant dues setmanes per aquests tallers experimentals, que es van dur a terme al CRAI de Sescelades. La trentena de tallers tenien per objectiu aproximar als joves diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d’una manera planera i atractiva, així com fer-los coneixedors de les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi. Entre d’altres coses, els participants van aprendre a crear un motor, a calibrar l’eficiència d’una bombeta de llum, a com extreure l’ADN o la lactosa, o a determinar quin aliment té més vitamina C.

Premi de Recerca en Química de Tarragona

Des del seu inici l’any 1999, l’AEQT organitza, conjuntament amb la Facultat de Química de la URV, el Premi de Recerca en Química de Tarragona. Amb aquests guardons es vol premiar l’esperit científic i promoure l’interès per la ciència i la tecnologia química.

S’hi poden presentar treballs d’investigació pura o aplicada o de difusió de la Química en l’entorn, realitzats per estudiants vinculats a centres d’ensenyament públic o privat, preferentment de 3r o 4t d’ESO o Batxillerat, sota la direcció d’un o més professors del centre. Aquests premis han estat pioners a les comarques de Tarragona en reconèixer i estimular els treballs de recerca de l’ensenyament secundari amb l’objectiu de fomentar la vocació investigadora i científica d’estudiants de 2n de Batxillerat que han desenvolupat un treball de recerca en l’àmbit de la recerca. En total s’atorguen un primer premi, un segon i un tercer, i tots ells inclouen una part de la dotació per a l’alumne guanyador, i una altra per al seu centre educatiu.

Fòrum TRiCS

L’AEQT col·labora, des del seu inici, amb el Fòrum TRiCS (Treballs de Recerca i Crèdits de Síntesi). Una activitat que cada any, al voltant del mes d’abril, reuneix al Complex Educatiu de Tarragona a més de 2.600 alumnes de Batxillerat i Graus Formatius de prop de 40 centres de la província.

L’eix central del fòrum es basa en què els alumnes de segon presenten als seus companys de primer els treballs que han realitzat durant el curs, ja siguin treballs de recerca o crèdits de síntesi. Les presentacions serveixen als alumnes de primer per agafar idees, tant a l’hora d’escollir el tema del seu projecte com per la manera de realitzar-lo.

La finalitat, per tant, és fomentar l’intercanvi d’idees, impulsar les habilitats comunicatives dels alumnes i obtenir orientació i informació sobre les estudis universitaris entre d’altres. És per tant un projecte que encaixa amb els valors de l’AEQT i el sector químic: la recerca, l’excel·lència acadèmica, la solidaritat i generositat -la dels alumnes de segon que desinteressadament exposen els seus treballs per ajudar els companys de primer-, el foment de les vocacions científiques, i el suport als talents del futur. Aquest també és un espai on la comunitat educativa té l’oportunitat de trobar-se i intercanviar experiències.

La Química del Bàsquet

Dins de la seva funció de donar a conèixer a la societat de l’entorn què és la Química, com funciona, quin és el seu impacte, quins són els seus riscos, quins són els seus productes i com estan presents en la vida quotidiana… l’AEQT va posar en marxa l’any 2019, en col·laboració amb una de les seves companyies associades, Messer, i amb el Club Bàsquet Tarragona (CBT), el projecte “La Química del Bàsquet”.

L’activitat consisteix en tallers itinerants per diferents escoles del territori en les quals els jugadors del primer equip del CBT ofereixen primer unes explicacions teòriques que visualitzen la presència de nombrosos productes de la indústria química en la vida quotidiana, en l’esport i en el bàsquet; i una segona part en la qual ofereixen una masterclass més enfocada a la pràctica esportiva.

La iniciativa pretén, d’una banda, que els més petits coneguin com repercuteix la química en una escena concreta de la vida quotidiana a través de múltiples productes, des de la roba a la pilota, passant pel terra o la pintura de la cistella, entre d’altres; i al mateix temps promoure uns hàbits de vida saludables a través de l’activitat física. I és que, per a l’AEQT, en aquest àmbit de divulgació entre la societat de l’entorn, és particularment essencial la tasca que es fa amb els més joves: acostar-los la Química com a sector i com a indústria, però també com a ciència i com a àmbit del coneixement: un foment de les vocacions científiques que és estratègic per a l’AEQT no només des d’un punt de vista de responsabilitat social, sinó també com a eina per fomentar l’aparició en el territori dels futurs professionals de les empreses.