• La mesura legal inclosa en el nou Reial decret 1055/2022 d’envasos i residus d’envasos, obliga a les empreses envasadores a inscriure’s i posteriorment declarar els envasos que posen en el mercat nacional.
  • El 29 de març de 2023 finalitza el termini legal perquè les empreses s’inscriguin en el Registre de productors de Producte, secció envasos habilitat pel Ministeri de Transició Ecològica.

Després de l’aprovació definitiva del Reial decret 1055/2022 d’Envasos i Residus  d’Envasos el passat 27 de desembre, queden marcats els terminis per al compliment legal de les noves obligacions que tenen les empreses envasadores.

Entre elles, destaca pel seu imminent termini (abans del 29 de març de 2023), l’obligació de les empreses que utilitzen envasos i embalatges industrials i comercials per a transportar i vendre les seves mercaderies en el mercat espanyol, d’inscriure’s en el Registre de productors de Producte (secció envasos) habilitat pel Ministeri de Transició Ecològica.

Les empreses obligades a inscriure’s en el registre són totes aquelles que posen envasos en el mercat espanyol, tant un envasador amb seu a Espanya, com els importadors o adquirents intracomunitaris. A més, també estan obligats els envasadors establerts en altres estats membres o en tercers països i que comercialitzin productes a Espanya, que hauran de designar un representant autoritzat.

Amb l’objectiu de garantir el correcte compliment legal, ENVALORA, projecte al qual està donant suport l’AEQT, està assessorant personalment els seves més de 280 empreses adherides tant en la inscripció en el registre com en el procediment posterior de la declaració d’envasos. El proper 6 de març ENVALORA organitza un webinari exclusiu per a les seves empreses adherides per a resoldre dubtes i diferents casuístiques.

La importància de complir els terminis de la RAP d’envasos

D’altra banda, el futur SCRAP ENVALORA per envasos industrials i comercials continua avançant. Les empreses (multinacionals i moltes pimes) que ja s’han unit a ENVALORA s’asseguren complir amb la nova obligació de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) de manera col·lectiva.

Els nous Sistemes Col·lectius de RAP hauran d’estar operatius abans del 31 de desembre de 2024, i presentar la sol·licitud d’autorització a les administracions públiques incloent a les empreses productores adherides abans que finalitzi 2023.

Unint-se a ENVALORA com més aviat millor, l’empresa s’assegura estar en la sol·licitud d’autorització que es presenta i complir amb la seva responsabilitat. El SCRAP ENVALORA és una solució per als envasos industrials i comercials de tota mena de materials que busca impulsar la circularitat i el reciclatge amb la màxima eficiència. Així, la majoria de les empreses adherides declaren haver-se unit a ENVALORA per la seva solidesa com a projecte que els ajuda a estalviar temps, esforç i recursos per a complir amb les exigències de la nova llei, com la ja citada inscripció en el registre o la RAP.