El president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Rubén Folgado, i la directora gerent de l’associació, Maria Mas, han participat avui a Saragossa en l’acte de presentació del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre. Folgado i Mas han format part de la representació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya en aquest acte protocolari, durant el qual s’ha procedit a la signatura del compromís per part dels seus impulsors, els governs de Catalunya, Aragó, Navarra i Euskadi, i un consorci multisectorial encapçalat per Repsol.

El Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre neix amb la voluntat de multiplicar capacitats i sinergies amb la creació d’un ecosistema de més abast. S’hi impulsaran el desenvolupament de cadenes de valor geogràficament més àmplies en les quals s’articularan la producció i el consum, amb la indústria i la mobilitat com a camps principals. També es promouran col·laboracions tecnològiques i formatives, com és el cas de l’actual Màster Interuniversitari en Tecnologies de l’Hidrogen impartit per universitats dels diferents territoris. Tot plegat, per aconseguir el posicionament com a macroregió europea de referència en la societat i l’economia de l’hidrogen.

“És una oportunitat única per ser més forts, competitius i presents a Europa, aprofitant complementarietats. Impulsar aquesta transició farà les economies més competitives”, ha assegurat Natàlia Mas, director general d’Indústria i representant a l’acte de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, l’instrument a través del qual el govern català participa en aquest projecte col·laboratiu. Segons Natàlia Mas, el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre és clau per augmentar la producció, expandir aplicacions, incentivar la retroalimentació entre oferta i demanda, i aprofitar el talent i la innovació. Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, ha assegurat que, per al govern català, és una iniciativa d’alt valor estratègic i una aposta clau pel que fa a la tecnologia, la sostenibilitat i l’autonomia energètica del conjunt d’Europa.

A més de l’AEQT, l’acte ha comptat amb la presència de representats de moltes altres de les institucions que formen part de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, com ara la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, Eurecat, Àrea8, l’ICIQ, l’IREC i l’Autoritat Metropolitana de Barcelona. També hi havia la presència de consellers dels governs dels quatre territoris que integren el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre, una iniciativa del projecte SHYNE (Spanish Hydrogen Network), el consorci que encapçala Repsol per promoure la descarbonització de l’economia a través d’aquest vector energètic i del qual també són socis Alsa, Bosch, Celsa, Enagás, Scania i Talgo. El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha assegurat en l’acte que el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre busca més competitivitat i cooperació, també amb Europa, a més de garantir el subministrament i l’energia sostenible per avançar en la descarbonització. “Tot plegat s’ha de fer pensant en les noves generacions i en la seva formació i les seves oportunitats de futur”, ha conclòs.