Quimipèdia” és el títol de la nova sèrie de vídeos divulgatius d’animació sobre el sector petroquímic que ha posat en marxa l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) per donar a conèixer millor la indústria entre la ciutadania del seu entorn.

Aprofitant la didàctica senzilla i entenedora que facilita el format de vídeo d’animació, el projecte vol fer arribar a la societat tot allò que pugui ser del seu interès pel que fa a les característiques i processos de la indústria química, els seus riscos i impacte i com aquests es gestionen, com actuar en cas d’emergència, els productes que fabrica i com aquests estan presents en tots els àmbits de la vida quotidiana…

Precisament, la primera càpsula de la sèrie porta per títol “Per què serveix la Indústria Química”, i resumeix en poc més d’un minut i mig com a Tarragona, aplicant els principis d’aquesta ciència -la química-, el sector transforma matèries primeres com el petroli, el clor o fins i tot l’aire, en productes (materials, gasos, combustibles…) d’un alt valor afegit i que són essencials en àmbits com la salut, la desinfecció, el transport, l’alimentació, la tecnologia… Uns productes i solucions que han estat particularment decisius en la lluita contra la pandèmia.

Aquesta primera entrega de la sèrie ja és pública al canal de YouTube de l’AEQT i també al lloc web de l’associació, i des d’avui s’ha començat a difondre també en els seus perfils de xarxes socials. La idea és, a més, que a partir d’ara aquests vídeos puguin anar sent emesos en diferents canals i contextos mediàtics i pedagògics, i estan també a disposició de qualsevol organització o persona a títol individual que en vulgui fer ús.

A partir d’aquí, en els propers mesos continuaran veient la llum noves entregues d’aquestes càpsules. Les dues més immediates permetran explicar, d’una banda, el funcionament altament integrat i interconnectat dels polígons petroquímics de Tarragona i per què això n’incrementa la seva sostenibilitat, seguretat i competitivitat; i, d’altra banda, per què les instal·lacions del sector compten amb torxes de seguretat que en ocasions generen episodis de flama i soroll.

També per enguany estan previstes altres temàtiques que s’aniran abordant successivament, com ara “Com es gestiona la seguretat a la Indústria Química?”, “Quin és l’impacte ambiental de la Indústria Química i com es minimitza?”, o “Què és un pla d’emergència i què cal fer quan s’activa?”.

Compromís amb la divulgació i la transparència

Aquesta nova sèrie de vídeos forma part del compromís del sector químic amb la divulgació i la transparència com a principis rectors del nou Pla Estratègic 2021-2023 de l’AEQT. L’intens diàleg amb la societat i l’escolta activa van permetre l’associació detectar, durant l’elaboració del pla, que bona part de la ciutadania considera que no té prou informació i coneixements sobre el sector, com treballa, les novetats i esdeveniments que hi tenen lloc… I per aquest motiu es va incorporar aquest aspecte com un dels grans pilars del nou full de ruta per aquest trienni.

En la mateixa línia van altres projectes també en marxa, com ara les sèries d’infografies “Tarragona, Química Essencial”, que il·lustren com els productes i solucions que el sector fabrica a Tarragona tenen aplicació en tots els àmbits de la vida quotidiana. De moment, ja s’han fet públiques tres sèries d’infografies, vinculades al paper essencial de la química en la salut i la desinfecció, l’alimentació, i la mobilitat; i de cara als propers mesos es continuarà amb àrees com la tecnologia, la llar, la construcció, l’esport, l’oci, la cultura…

També en aquesta categoria d’impuls a la divulgació i la transparència s’ha posat en marxa en els darrers mesos la política, per part de l’AEQT, d’informar en xarxes socials dels incidents menors que tenen lloc en les instal·lacions de les empreses associades i que poden ser perceptibles des de l’exterior per part de la població.