Es tracta de la subestació elèctrica i de la nova sala de control, que estan situades en els terrenys que ocupava la U-3100, que va patir l’accident i no serà reconstruïda

Després que aquest matí la Generalitat de Catalunya ha atorgat a IQOXE l’autorització per a la posada en marxa de les unitats de Derivats U-2500, U-2360 i U-350, poques hores després l’empresa ha rebut també el vistiplau de l’Ajuntament de la Canonja, últim tràmit pendent per a la represa de l’activitat a les tres unitats de Derivats, que feia més de 22 mesos que estaven aturades.

En concret, el consistori canongí ha tramès la llicència de nova ocupació per a les obres realitzades en la reconstrucció de les unitats de Derivats, consistents en la instal·lació d’una nova subestació elèctrica i d’una nova sala de control en els terrenys que, antigament, ocupava l’accidentada U-3100. Aquesta, d’altra banda, no serà reconstruïda ni el producte que s’hi fabricava tornarà a ser produït.

El doble vistiplau administratiu -que permet a IQOXE iniciar el procés de posada en marxa d’aquestes tres unitats de Derivats- arriba després que l’empresa petroquímica hagi realitzat un intens, ampli i rigorós procés de control, adequació i reconstrucció de les instal·lacions, d’acord a les normes més estrictes, les recomanacions d’informes tècniques i les exigències de l’Administració.

En concret, IQOXE ha invertit 40 milions d’euros i més d’un milió d’hores de treball, comptant el personal propi i el de les empreses contractistes que han treballat en el procés de reconstrucció, durant el qual la companyia ha satisfet tots els requeriments sol·licitats per la Generalitat de Catalunya, els quals estan destinats tant a l’adequació de la normativa actual com d’altres mesures complementàries que, actualment, no són d’obligat compliment a la indústria petroquímica. I, a més, IQOXE també ha implementat un paquet de salvaguardes i mesures addicionals, adreçades a reforçar les garanties en l’àmbit de la seguretat dels seus processos productius.

En relació a aquesta doble llicència obtinguda en el dia d’avui, el director general de la companyia, Javier de Benito, ha expressat “la satisfacció de tota l’empresa i de l’equip humà d’IQOXE, perquè ambdues autoritzacions venen a reconèixer l’intens treball dut a terme, així com el compromís i l’esforç inversor que aquesta realitza, la qual cosa no ens impedeix mantenir un record permanent a la pèrdua dels nostres companys i d’un veí, que ni oblidem ni podrem oblidar, així com de les demés conseqüències de l’accident”.

A més, ha recordat que “durant tot el procés de gestió de les autoritzacions amb les administracions, hem manifestat que el nostre màxim interès era garantir que el procés de reconstrucció dut a terme ha estat a l’alçada del que s’esperava, la qual cosa ens permet disposar avui d’unitats de producció modernes i amb totes les mesures de seguretat possibles”.

A partir d’aquí, ha apuntat, “la posada en marxa d’aquestes tres unitats permet garantir tots els llocs de treball de l’empresa, alhora que podrem oferir el servei i el compromís de qualitat i de proximitat que IQOXE, com a únic productor peninsular d’òxid d’etilè, ha mantingut sempre amb els seus clients i amb el conjunt de la societat”.

Sobre IQOXE

IQOXE és una companyia petroquímica, dedicada a la producció d’òxid d’etilè, glicols i derivats de l’òxid d’etilè, situada al polígon petroquímic de Tarragona. Actualment, és l’únic productor d’òxid d’etilè a la Península Ibèrica, amb una capacitat instal·lada de 140.000 tones anuals.

IQOXE desenvolupa una activitat essencial per al sector, com a únic productor i proveïdor nacional d’òxid d’etilè per a altres companyies, algunes de les quals, ubicades al polígon industrial de Tarragona, que l’utilitzen en els seus processos productius per a la producció d’escumes, poliuretans, productes de cura personal, neteja, etc. IQOXE compta amb un equip humà format per 124 professionals.