La nova inversió, per valor de 60 milions d’euros, és la cinquena planta de producció de gasos destil·lats de l’aire que la companyia construeix al Camp de Tarragona en els seus 53 anys d’activitat a Espanya. La inversió comprèn la  construcció de la nota unitat de producció, la modernització de les instal·lacions productives existents de Messer a Vila-seca i la nova subestació per al subministrament elèctric.

El 21 de setembre de 2023 pel matí, Messer Ibérica ha celebrat la inauguració oficial de la seva nova planta de producció de gasos destil·lats de l’aire a les seves instal·lacions de Vila-seca al complex químic sud de Tarragona. A l’acte han assistit el M. Hble. Sr. Pere Aragonès i Garcia, president de la Generalitat de Catalunya, l’alcaldessa accidental de Vila-seca, Manuela Moya, el president i propietari de Messer, Stefan Messer, el subdelegat del Govern a Tarragona, el cònsol general d’Alemanya a Barcelona, la presidenta de la Diputació de Tarragona, alcaldes de municipis del Camp de Tarragona i altres autoritats, així com representants d’associacions, sindicats, clients, proveïdors i socis.

Aquesta nova inversió, denominada planta de fraccionament d’aire (ASU, per les seves segles en anglès) serà tot un referent europeu, ja que, amb una producció diària de 2.600 Tn d’oxigen, nitrogen i argó, està entre les majors plantes i més modernes d’aquest tipus en el continent. Es tracta d’un procés totalment sostenible, que compta amb cero emissions contaminants i la seva matèria prima és l’aire que respirem. En ser un procés electrificat al 100%, pot oferir productes totalment descarbonitzats.

La nova ASU està connectada, juntament amb les altres plantes de producció i sistemes de subministrament d’emergència a la xarxa pròpia de gasoductes de més de 90 km que Messer opera per a garantir el subministrament present i futur d’oxigen i nitrogen a la indústria química de Tarragona. Aquesta inversió converteix a Messer en el major productor de gasos destil·lats de l’aire a Catalunya amb una producció diària de 4.500 Tn.

Rubén Folgado, director General de Messer Ibérica, indica que “es tracta de la cinquena planta de fraccionament d’aire que Messer construeix al Camp de Tarragona en el seus més de 50 anys d’activitat per a reforçar el seu lideratge tecnològic i servei de total fiabilitat. Suposa una gran aposta de futur per al creixement de la multinacional alemanya en els mercats de gasos industrials, medicinals i alimentaris de la Península Ibèrica”.

L’activitat d’aquesta nova planta crearà 20 llocs de treball estables i d’alta qualificació de forma directa i uns 50 indirectes. En l’execució del projecte han col·laborat més de 200 treballadors, principalment contractistes locals.

Stefan Messer va resumir en el seu discurs els 125 anys d’història d’èxit de la companyia i va subratllar els canvis que durant l’any en curs s’estan portant a terme a nivell mundial. Juntament amb els valors de la companyia, com la sostenibilitat, responsabilitat social i diversitat, la flexibilitat empresarial i proximitat al client obriran un nou capítol “per al que veiem un considerable potencial de  creixement en tot el món per als pròxims anys”. Ha senyalat també que “Espanya és un dels nostres mercats més estables, caracteritzat per projectes i col·laboracions a llarg termini”.

El president de la Generalitat ha destacat en el seu parlament “el compromís del Govern català  amb la reindustrialització de Catalunya” i ha assegurat que “un dels reptes és precisament la descarbonització”, que juntament  amb la indústria i amb les institucions universitàries i de recerca s’està impulsant. A més, ha afegit que la inauguració d’aquesta nova planta de Messer “genera oportunitats des del punt de vista de l’enfortiment de la indústria química i per tant reforça inversions futures que hi haurà per part d’altres companyies en el polígon petroquímic de Tarragona”.

La producció i comercialització de gasos destil·lats de l’aire constitueixen el negoci principal de Messer. Aquests productes essencials, que la companyia ofereix sota la marca “Messer – Gases for Life”, s’utilitzen en la majoria dels sectors industrials, al sector sanitari, així com en ciència i investigació. En molts processos industrials, els gasos són elements necessaris que ofereixen major seguretat, augment de l’eficiència o millores mediambientals.

Part de la producció de la planta es liquarà i s’emmagatzemarà en tancs per a subministrar els gasos en forma líquida mitjançant camions cisterna as clients. Un altra forma de subministrament són les ampolles de gas a pressió, que s’omplen en plantes d’envasat de gasos industrials i medicinals, com les que té Messer al mateix centre de producció de Vila-seca.