Messer, com a especialista en sistemes de producció i distribució de gasos industrials i amb experiència global en mobilitat d’hidrogen, ha presentat aquest matí un autobús propulsat amb hidrogen com a solució de mobilitat sostenible pel transport urbà en un acte oficial en què han participat Pau Ricomà, Alcalde de Tarragona, Jordi Fortuny, Tinent d’Alcalde i President de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Teresa Pallarès, Delegada de la Generalitat a Tarragona, així com el Director General de Messer Ibérica i President de la AEQT, Rubén Folgado. Al final de l’acte celebrat a la Rambla Nova, autoritats i mitjans de comunicació han pujat a bord del vehicle per a desplaçar-se pels llocs més emblemàtics de la ciutat.

La presentació ha pogut realitzar-se en el marc de col·laboració entre Messer i el Grup Toyota, que han posat aquest autobús a disposició de la EMT per a estudiar aquesta possible via per una futura flota de zero emissions. Els conductors de la EMT han rebut formació per part del fabricant CaetanoBus i des del 17 de juny han estat provant aquest vehicle en desplaçaments per la ciutat. El subministrament d’hidrogen durant la demostració es realitza amb un dispensador que Messer Ibérica ha instal·lat a les seves instal·lacions de Vila-seca.

Aquest bus elèctric equipat amb pila d’hidrogen és una solució innovadora que potencia els beneficis ambientals de l’hidrogen avançant cap a una societat descarbonitzada. Messer ofereix, juntament amb Toyota, una solució integral per a flotes de vehicles de zero emissions, des de l’operació d’electrolitzadors passant per hidrogeneres, incloent tots els serveis que necessita aquest tipus de vehicles.

Rubén Folgado ha indicat que aquesta iniciativa és fruit del treball de cooperació, en el marc del recentment presentat Vall de l’Hidrogen de Catalunya, entre empreses del sector químic com Messer i entitats públiques com la EMT. El canvi de model energètic que volem  impulsar conjuntament per a aconseguir la neutralitat climàtica en la nostra societat és un repte de tal magnitud que només amb una gran convicció, compromís i treball conjunt d’administracions i empreses privades podrem fer camí cap a aquest objectiu.

Per a fer realitat la visió compartida d’accelerar la transició energètica en el nostre territori s’ha de passar de les paraules als fets sense perdre més temps. De conceptes a projectes i de projectes a accions concretes per a poder posicionar-nos com una de les regions líders a Europa en aquest nou model energètic i econòmic.

Jordi Fortuny ha afirmat que l’Ajuntament i la EMT tenen la intenció de canviar tota la flota municipal per vehicles de zero emissions. Junt amb Messer, Caetano i Toyota porten treballant molts mesos per a portar aquest autobús a Tarragona, poder fer proves i avaluar si encaixa amb les necessitats pel desenvolupament d’una economia circular a la ciutat.

L’Alcalde de Tarragona va subratllar en la seva intervenció que amb aquest bus hem donar un petit pas, i aquests petits passos son els que obren les portes a grans aventures. Tenim un repte enorme que és la descarbonització a assolir en dues dates claus: 2030 i 2050.

Agraïm a les empreses implicades que ens han donat la possibilitat de realitzar proves reals amb aquest vehicle i formar als nostres  conductors. Estem convençuts que l’hidrogen verd serà importantíssim per a la industria de tota la Catalunya Sud.

Estem fent una aposta de futur claríssima amb la sostenibilitat i mobilitat, va indicar la Delegada de la Generalitat. La regió de Catalunya Sud és una regió europea important en quant al canvi climàtic amb una futura transformació a nivell industrial per a la qual la química té la clau. La URV i altres institucions properes a la industria com fonts de coneixement donen suport a aquest desenvolupament d’un nou model productiu basat en la transformació energètica. Aquí comptem amb una iniciativa, però hem de fer moltes més.

El vehicle presentat en l’acte d’aquest matí ha estat estacionat a la Rambla Nova de Tarragona, on ha rebut la visita de representants territorials de la Generalitat i d’instituts científics, però també d’empleats de Messer i representants de clubs esportius de la ciutat. S’ha desplaçat també a centres de formació per a instruir a alumnes i professors sobre aquest innovadora tecnologia de mobilitat. No obstant això, un dels principals objectius ha sigut posar aquest vehicle a disposició de la ciutadania en general per a comprovar directament els seus avantatges.