• El clúster destaca la seva resiliència continuant les accions de promoció tot i la situació mundial provocada per la pandèmia, a través d’esdeveniments virtuals
  • El 2021 comptarà amb el retorn de l’Expoquímia, i una nova edició del Hub Day

Aquest dijous 15 d’abril, s’ha celebrat una nova assemblea de ChemMed Tarragona, el clúster industrial, logístic, acadèmic i científic de la química. L’acte s’ha dut a terme de forma telemàtica adaptant-se a l’actual situació. El president de ChemMed Tarragona, Josep Maria Cruset (Port de Tarragona) i el vicepresident, Rubén Folgado (AEQT) han estat els encarregats de donar la benvinguda als assistents.

A l’assemblea s’han presentat les activitats més destacades del 2020 com l’organització del IV Med Hub Day, que va comptar amb més de 130 inscrits, o la participació 6è LNG Congress, un esdeveniment centrat en el paper que pot brindar el gas natural liquat i que forma part d’aquesta estratègia en la recerca de noves oportunitats en la transició energètica.

Per al 2021 s’espera el retorn de l’Expoquímia, la trobada internacional de la química, que es va haver de cancel·lar per la pandèmia el 2020, i que se celebrarà dels dies 14 al 17 de setembre al recinte Gran Via de Barcelona. També hi ha prevista una nova edició del Hub Day, arribant a la cinquena trobada aquest 2021.

Aquetes activitats es troben dins de l’aposta del clúster per una estratègia de promoció internacional en el marc d’un pla d’acció comercial, per tal d’atraure esdeveniments sectorials de reconegut prestigi internacional a Tarragona. En aquestes conferències internacionals es donen cita els principals agents del sector, i així poden conèixer el model del clúster petroquímic més important del sud d’Europa. Un clúster que és fruit de la col·laboració públic-privada entre logística i indústria.

ChemMed un clúster vertebrador de la indústria petroquímica

Un dels actors principals vertebradors del sector petroquímic a Tarragona és ChemMed, un clúster industrial, logístic, acadèmic i científic. ChemMed Tarragona integra més d’un centenar d’empreses productores i de serveis de productes petroquímics, químics, orgànics i productes industrials, un port industrial de primer ordre com és el Port de Tarragona, infraestructures i serveis mancomunats, centres d’investigació i tecnologia així com centres acadèmics.

ChemMed Tarragona té com a objectiu desenvolupar l’atractiu i la competitivitat de la zona per a la indústria, la investigació i la logística de la química: Consolidar el teixit de les infraestructures, instal·lacions productives i portuàries, indústries auxiliars, centres de recerca i nivell de formació. Atraure i generar noves inversions i activitats al voltant del clúster.

Hub logístic del sud d’Europa

Catalunya, i en especial l’àrea del Camp de Tarragona, són un dels principals hub logístics de producció, emmagatzematge i distribució de productes petroquímics del sud d’Europa. La situació estratègica i les infraestructures avançades permeten respondre a qualsevol necessitat logística amb una distribució eficient de tota mena de productes petroquímics per vaixells, tren, camió o canonades.

El Port de Tarragona ofereix un servei d’emmagatzematge diversificat. La inversió desenvolupada en el moll de la Química, ha permès doblar la superfície del Port dedicada a l’emmagatzematge de líquids a granel en els últims anys, i en conseqüència les empreses que allí es troben instal·lades han augmentat la seva capacitat amb diferents inversions.

El conjunt d’empreses de la indústria química i petroquímica de Tarragona, generen una producció anual de 20 milions de tones, la qual cosa representa el 50% de la producció de Catalunya i el 25% de tot l’Estat.