L’Àgora de l’espai Smart Chemistry Smart Future ha acollit avui, en el marc de la fira Expoquimia, la smartalk “Agua regenerada, sostenibilidad en la industria química”. La ponència, que ha anat a càrrec del director d’AITASA (Aguas Industriales de Tarragona), Daniel Montserrat, ha servit per exposar el projecte de regeneració d’aigua que el sector petroquímic de Tarragona va posar en marxa l’any 2012 i, en especial, l’ambiciosa nova fase que actualment està en marxa, i que el converteixen en un referent mundial com a iniciativa d’economia circular.

Durant la ponència, que s’ha pronunciat en el marc de la participació conjunta a Expoquimia de ChemMed i AEQT, Montserrat ha destacat com, des que es va posar en marxa l’actual planta de regeneració l’any 2012, el sector petroquímic de Tarragona no ha deixat d’incrementar el seu ús d’aigua regenerada procedent d’aigües residuals urbanes, fins a arribar al rècord de 5,4 hectòmetres cúbics de l’any 2020, que previsiblement, a més, se superaran aquest 2021. Això suposa que el 17% de l’aigua industrial que consumeix el sector ja és reutilitzada.

Montserrat també ha explicat que els plans de futur contemplen anar molt més enllà. En primer lloc, ja està en marxa la construcció d’una nova planta depuradora d’aigües residuals industrials que, ja d’entrada, millorarà de la qualitat d’aquestes aigües que en un primer moment es continuaran emetent a través de l’emissari conjunt.

Un cop aquesta nova planta depuradora estigui en marxa, la següent fase del projecte d’AITASA és construir una nova planta de regeneració, en aquest cas d’aigües residuals industrials, per tal que puguin reutilitzar-se. D’aquesta manera, quan aquestes dues noves plantes estiguin en funcionament, el sector químic estarà reutilitzant no només aigües residuals urbanes, com ja fa des del 2012, sinó també les seves pròpies aigües residuals industrials, que deixarien d’emetre’s al mar.

Tota aquesta sèrie d’actuacions d’AITASA en matèria d’economia circular, tal com es va fer públic el mes de juliol, formen part del projecte Cal·lípolis Next Generation (que lideren Repsol, Ajuntament de Vila-seca i Port de Tarragona), que opta a la concessió de fons europeus.

Visita dels Panels Públics Assessors

La jornada d’aquest dijous a Expoquimia ha comptat també amb la visita dels representants del Panel Públic Assessor (PPA) de l’AEQT, així com també dels panels d’empreses associades com BASF i Repsol, que han pogut gaudir d’una visita guiada a tot l’espai Smart Chemistry Smart Future, amb especial atenció, com no podia ser d’altra manera, a l’estand conjunt de ChemMed i AEQT, i també als estands d’empreses associades de l’AEQT que són presents a l’espai: BASF, Carburos Metálicos, Cepsa, Covestro, Ercros i Inovyn. A la visita s’ha sumat també la reconeguda divulgadora científica Deborah García Bell (@deborahciencia a Twitter).

La visita ha permès els membres dels PPA conèixer de primera mà la proposta de Smart Chemistry Smart Future que, sota el lema “Welcome to 2030”, reflecteix com la Química, a través de les seves innovacions, serà clau per resoldre els grans reptes als quals s’enfrontarà la societat en la propera dècada, en especial en matèria de sostenibilitat.

A més, els panelistes han assistit en directe a la ponència de Daniel Montserrat sobre l’aigua regenerada a la indústria tarragonina, i a dues més ofertes per BASF: una sobre el projecte de xarxa 5G de la multinacional alemanya al seu centre de producció de Tarragona, i una altra sobre el seu projecte Chemcycling de reciclatge químic.

La jornada d’avui també ha acollit l’acte central de l’espai Smart Chemistry Smart Future, en el qual el president d’Expoquimia i de Feique, Carles Navarro, acompanyat del director general, Juan Antonio Labat, han presentat el document “Welcome to 2030”, que recull i posa en valor les principals innovacions de la Química i com aquestes contribuiran en el camí a l’economia circular i la neutralitat climàtica.

Un acte que ha comptat amb la presència del president de ChemMed i de l’AEQT, Rubén Folgado; del vicepresident de ChemMed i president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; i dels dos vicepresidents de l’AEQT, Ignasi Cañagueral i Benjamin Hepfer.

Durant la jornada han continuat les visites institucionals a l’estand conjunt de ChemMed i AEQT, com la del president del Grup Parlamentari Socialista al Parlament, Salvador Illa. El dia abans, dimecres, havien passat per l’expositor altres autoritats com el secretari general d’Indústria del govern d’Espanya, Raül Blanco, o la directora general d’Indústria de la Generalitat, Natàlia Mas.

Aquest divendres serà la darrera jornada d’aquesta 19a edició d’Expoquimia, que s’ubica al pavelló 3 del Recinte Gran Via de Fira Barcelona, i que roman oberta al públic de 9.30 del matí a 18.30 de la tarda.