El Panel Públic Assessor (PPA) de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) va celebrar aquest dimarts la seva segona reunió de l’any, que en aquest cas va consistir en una visita a la nova planta de tractament terciari d’aigües residuals d’AITASA (Aigües Industrials de Tarragona), que es va posar en marxa l’any passat i que va ser inaugurada oficialment al mes de febrer d’aquest 2023.
De la mà dels responsables d’AITASA -el president, Benjamin Hepfer, el conseller delegat, Marc Fargas, i el director, Daniel Montserrat- així com també dels d’Aqualia (empresa concessionària que opera la planta) -Jordi Aguilera (director de la Delegació Nord-oest) i Mònica Casanova (cap de processos de la planta)-, els panelistes van poder conèixer de primera mà la tecnologia i el funcionament d’aquest projecte pioner al mon, i que amb més de 30 milions d’euros ha suposat la major inversió conjunta en la història del sector petroquímic de Tarragona.
Aquesta instal·lació tracta les aigües que aporten les indústries, amb un tractament conjunt addicional al que ja fan les pròpies empreses, per tal de millorar la qualitat d’aquestes aigües abans de ser emeses al mar a través de l’emissari conjunt. Aplicant els requeriments de les millors tècniques disponibles, la instal·lació redueix més d’un 70% la càrrega contaminant present en les aigües, assolint els màxims estàndards que fixa Europa.
A més, els responsables d’AITASA van explicar que aquesta nova planta és una passa més camí de la circularitat de l’aigua, ja que la qualitat d’aquestes aigües resultants, un cop tractades a la planta de tractament conjunt -i que ara per ara es continuen abocant al mar a través de l’emissari– és tan bona que permetria regenerar-les per a un nou ús i, per tant, la seva reutilització.
Aquest és el següent repte en l’estratègia del projecte de reutilització d’AITASA: construir una nova planta de regeneració, en aquest cas d’aigües residuals industrials, per tal que puguin reaprofitar-se i tornar-se a introduir en el cicle d’aigua industrial. Els estudis per convertir aquesta idea en una realitat ja estan en marxa i s’espera que pugui estar operativa el 2026.
D’aquesta manera, un cop aquesta futura planta estigui construïda i en funcionament, la indústria tarragonina estarà reutilitzant no només aigües residuals urbanes, com ja fa des del 2012 gràcies a la planta de regeneració que recupera aigües procedents de les depuradores de Tarragona i Vila-seca, sinó que també estarà reutilitzant una bona part de les seves pròpies aigües residuals industrials.
Els càlculs són que, amb aquesta fase completada, un 40% de l’aigua que consumeixen anualment les indústries petroquímiques serà regenerada (actualment és un 19%), minimitzant tant el recurs en origen com les aigües abocades per l’emissari. Al mateix temps, es calcula que aquesta nova planta de regeneració permetria reduir en un 60% les aigües residuals que s’emeten al medi a través de l’emissari conjunt.
Els panelistes van posar el valor aquesta aposta del sector petroquímic per un ús sostenible i circular de l’aigua, en especial en un moment delicat de sequera com l’actual. En aquest sentit, però, es va valorar que aquesta estratègia de la indústria porta anys vigent, i s’ha mantingut estable, també en moments en els quals la problemàtica no ha estat tan evident.
El projecte suposa un triple guany en sostenibilitat per al territori: d’entrada, la planta de tractament ha permès millorar de forma molt significativa la qualitat de les aigües que, de moment, es continuen emetent al medi; però, per damunt de tot, els projectes de regeneració directament permeten evitar que les aigües reciclades s’emetin al mar; i, alhora, en incrementar-se l’ús d’aigua regenerada per part de la indústria, es deixen de demandar aquests cabals d’altres fonts com el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), i per tant s’alliberen per a altres usos que el territori pugui necessitar.