ENTREVISTA: IGNASI CAÑAGUERAL | PRESIDENT DE L’AEQT
- El president de l’AEQT posa en valor el compromís dels milers de treballadors i treballadores de la indústria i de les empreses de serveis
- També subratlla que la química és un sector segur, tal com demostren els indicadors de freqüència i de gravetat d’accidents
- Cañagueral destaca els esforços fets pel sector, a través del Pla Estratègic, en matèria de seguretat, diàleg i transparència
Es compleixen tres anys de l’accident del gener del 2020. Fins a quin punt va marcar el sector i l’AEQT? Quina va ser la resposta?
Tres anys després, el nostre primer pensament continua estant amb les persones afectades i les seves famílies, i amb la comunitat. Tal com vam dir ja en aquell moment, l’accident ens ha servit per continuar avançant en dues línies que sempre han estat prioritàries, i que des de llavors hem seguit millorant: la seguretat com a prioritat número 1, i el diàleg i la transparència com a via per recuperar la confiança del territori.
Quines accions s’han posat en marxa en l’àmbit de la seguretat?
La seguretat es va establir com el primer dels pilars del Pla Estratègic 2021-2023, amb nombroses accions per seguir avançant en aquest àmbit, en el qual el sector sempre ha estat un referent. L’acció més important i coneguda és el sistema de millora continuada de la seguretat que és pioner al món i que estableix uns estàndards conjunts compartits per totes les empreses de l’AEQT, que seran certificables i auditats externament. Estàndards d’excel·lència, que van més enllà del que marca la normativa. El compromís, en anunciar-lo, era que estaria en marxa durant aquest període 2021-2023.
I en quin estat es troba el projecte? El veurem en marxa aquest 2023?
Hores d’ara, els estàndards ja estan fixats, l’empresa externa ja ha estat contractada i les primeres auditories ja tenen data: es començaran a realitzar aquest primer trimestre del 2023. Per tant, complirem amb el nostre compromís. Però aquest no ha estat l’únic projecte que com a AEQT hem posat en marxa en seguretat. També cal destacar el primer Curs d’Introducció a la Seguretat de Processos a la Indústria Química, un altre ambiciós repte establert al Pla Estratègic 2021-2023, i que ja ha vist la llum. La primera edició d’aquesta iniciativa, també pionera, es va celebrar al desembre, amb èxit per sobre de les expectatives, amb inscripcions esgotades i llista d’espera per la segona edició (el curs s’anirà celebrant anualment). A més, es treballa en què aquest curs, en el futur, pugui evolucionar en un màster.
Quin és l’objectiu d’aquest curs de seguretat de processos?
La voluntat és, d’una banda, consolidar Tarragona com a referent internacional de la seguretat a la indústria química i del coneixement al voltant d’aquesta; i de l’altra, comptar amb uns professionals cada vegada més formats i experts en seguretat.
La química és un sector segur?
El compromís amb la seguretat com a prioritat número 1, que és a l’ADN de la indústria química, ens converteix en un sector segur en el qual els accidents són excepcionals, tal com demostren les dades i indicadors. Com a sector que ha de gestionar dia a dia el risc, compta amb les tecnologies, mesures, protocols i entrenaments més exigents i rigorosos per prevenir accidents. El sector inverteix, cada any, a les comarques de Tarragona, una mitjana de 300 milions d’euros anuals, seguint el seu principi de millora continuada, en millores tècniques per a una operativa més eficient, amb menys emissions, i sobretot amb millores mediambientals i en seguretat. A més, els milers de persones que formem el sector som professionals altament formats i qualificats, i en procés d’entrenament continu, experts en la gestió del risc. Gràcies a tota aquesta tasca i a la implicació de les persones que hi treballen, avui dia patir un accident a la indústria química és menys probable que en gairebé qualsevol altre sector. A més de tenir lloc amb menys freqüència, els accidents al sector químic també són menys greus, tal com demostra any a any l’índex de gravetat del sector.
Parlava també de diàleg i transparència com a eines per recuperar la confiança. Què s’ha fet des de l’AEQT?
Un esforç molt important. S’ha mantingut contacte continu amb el territori, amb centenars de reunions periòdiques amb administracions, entitats veïnals, entitats socials i ambientals, sindicats, món econòmic, Panels Públics Assessors… Això ens ha permès donar informació i explicacions de primera mà a la societat de l’entorn, i sobretot escoltar i recollir propostes, suggeriments i inquietuds, moltes de les quals es van traduir en accions del Pla Estratègic 2021-2023.
Quines accions s’han engegat perquè les demanava la societat?
Doncs, per exemple, s’han editat materials divulgatius sobre el Plaseqta i sobre com s’ha d’actuar en cas d’emergència, s’ha passat a informar des del perfil de Twitter de l’AEQT dels incidents menors que es poden percebre des de l’exterior, s’ha creat un canal de Telegram perquè aquestes informacions puguin arribar directament al telèfon mòbil dels subscriptors, s’han fet accessibles les dades mediambientals i de seguretat en el nou web de l’associació… Al mateix temps, també s’han engegat accions per donar a conèixer la realitat del sector, el seu funcionament, els seus productes, la seva contribució essencial a la societat… i també per fer pedagogia sobre algunes de les seves particularitats, sobre les quals sovint es demanda informació, com per exemple les torxes o altres incidents menors.
I estan donant resultat?
Totes aquestes accions es van posar en marxa amb l’objectiu de reforçar progressivament la confiança de la ciutadania envers la indústria química i, tot i que encara queda camí per recórrer, ja es comença a detectar un cert inici de la recuperació. Volem que el Camp de Tarragona se sentir tan orgullós com ho estem els qui en formem part, de comptar al territori amb un sector punter, compromès i sostenible que fabrica productes essencials que milloren la vida de les persones.