• L’escola de Vila-seca ha estat el millor centre de Primària i l’escola Utmar, d’Esplugues del Llobregat, el millor en Secundaria.

Fundación Repsol ha lliurat avui els premis als guanyadors de la 1a edició dels Premis Zinkers, la plataforma educativa digital de la Fundación experta en continguts i divulgació al voltant de la transició energètica i canvi climàtic.

Per aconseguir alçar-se amb aquests Premis, els centres educatius participants han hagut de demostrar tot allò que han après els seus estudiants gràcies als continguts que els proporciona Zinkers sobre sostenibilitat, eficiència energètica, mobilitat sostenible o economia circular, entre altres temes.

La cerimònia dels Premis ha estat una experiència única per a tots els docents i alumnes de Primària i Secundària que han estat presents al Teatro Real de Madrid i han pogut conèixer i intercanviar experiències amb la resta de centres i alumnes guanyadors de tot Espanya.

La valoració de les candidatures d’aquesta 1a Edició dels Premis Zinkers ha estat realitzada per un comitè d’experts en educació i pedagogia, que han analitzat el material lliurat i els manifestos rebuts. Els treballs que han presentat els centres educatius han estat fruit d’una reflexió compartida on figuren compromisos, aprenentatges i accions futures per contribuir a un planeta més sostenible i amb la idea que transcendeixi els límits de l’aula, per aconseguir conscienciar més persones i generar més impacte més enllà dels seus entorns més propers.

El millor centre educatiu de Primària de Catalunya ha estat l’Escola Sant Bernat Calvó, de Vila-seca (Tarragona), gràcies a la tasca de la docent Cristina de Castro i els alumnes, que han posat en pràctica el que han après sobre la mineria urbana , donant una nova vida a diferents objectes per aprendre a aprofitar al màxim allò que ja no podem fer servir, treballant les fases de l’economia circular: reparar, reutilitzar, re-fabricar i reciclar. A més, van crear un Symbaloo, una pàgina web, amb jocs interactius realitzats pels alumnes amb WordWall i vídeos que es van projectar a la classe perquè tots els alumnes del centre poguessin jugar.

A la categoria de Secundària, el guanyador ha estat el Col·legi Utmar, d’Esplugues de Llobregat (Barcelona). Els alumnes de 3r B de l’ESO juntament amb el docent Aitor Fernández han realitzat el “Blue Sea Proyect” a través del qual han realitzat investigacions sobre el medi ambient que els envolta, així com un estudi de microplàstics a les platges, amb sortida de camp a una platja propera i el posterior anàlisi del mostreig.

Els representants dels dos col·legis han pogut gaudir de sessions formatives juntament amb referents de la innovació educativa, activitats lúdiques amb la música i la gastronomia com a fil conductor, amb el colofó ​​final d’una gala de lliurament de premis juntament amb els guanyadors de cada Comunitat. autònoma.

La cerimònia de lliurament de premis ha comptat amb la presència del president de Repsol, Antonio Brufau i del Secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar.

Brufau ha destacat el propòsit de Zinkers com a plataforma digital líder i referent en ensenyament en energia i transició energètica als centres educatius de Primària i Secundària.

Per part seva, el Secretari d’Estat ha felicitat els guanyadors per la seva “encomiable tasca a l’hora de conscienciar, de sembrar per formar futurs bons homes i dones que contribueixin a que aquest món sigui millor, més just i equilibrat”. A més, ha agraït a la Fundació Repsol “el seu compromís educatiu”, amb el desenvolupament sostenible i la transició ecològica.

Jean Marc Segarra, Director de General de Centres Públics de la Generalitat de Catalunya i Joan Manel Audí, Director dels Serveios Territorials d’Ensenyament al Camp de Tarragona, han assistit a la gala i han tingut l’oportunitat de compartir la jornada amb els alumnes i tutors participants.

Plataforma digital Zinkers

Zinkers és la plataforma digital educativa de la Fundació Repsol que abasta les etapes educatives dels 6 a 16 anys, permetent als docents apropar als alumnes continguts clau adaptats al currículum escolar sobre energia, canvi climàtic, qualitat de l’aire, mobilitat sostenible, economia circular i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El programa ha estat dissenyat amb experts en energia i en educació, com Chema Lázaro i Javier Espinosa, tots dos Premi Nacional d’Educació, i Juan Núñez, pedagog especialitzat en innovació educativa. Actualment compta amb 2.000 col·legis inscrits, amb més de 3.000 docents i 70.000 alumnes, cosa que equival a un 10% dels Centres Educatius de Primària i Secundària de l’Estat.

Una aposta per l’educació com a eina fonamental per afrontar els reptes de futur des del rigor acadèmic i la neutralitat tecnològica, en resposta a les inquietuds dels infants i joves per contribuir a millorar el seu entorn amb accions que ajudin a preservar el planeta.