• La signatura de l’acord suposa que l’empresa garanteix la continuïtat dels Premis durant tres anys més

El president del Consell Comarcal del Tarragonès (CCT), Joan Martí Pla, i el director del Complex de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, van signar ahir la renovació del conveni de col·laboració entre ambdues parts. Amb aquest acord, l’empresa garanteix la continuïtat de les tres properes convocatòries dels Premis Tarragonès (edicions de 2021, 2022 i 2023).

Des de l’any 2012, Repsol col·labora amb l’ens supramunicipal en la celebració d’aquesta cita cultural de referència a la nostra comarca. L’aportació de l’empresa servirà per impulsar la recerca dels investigadors, així com la publicació dels resultats dels seus estudis.

El Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, convoca, anualment els Premis Tarragonès en tres àmbits: Investigació, Creació i Difusió. La Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.

Un cop realitzat l’estudi per part de les persones guanyadores de la Beca, els treballs de recerca es publiquen dins la col·lecció Els llibres del Consell. Els darrers títols publicats són:

  • Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977 de Cristian Ferrer.
  • La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona (1774-1870) d’Agustí Agramunt.
  • Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarraconense en època romana (s. II a.C – III d.C.) de Patricia Terrado.

Premis de Creació i de Difusió

A més de la Beca d’Investigació, els Premis Tarragonès també inclouen el Premi de Creació Lucius Anneus Florus i el Premi de Difusió Eutyches.

L’objectiu del primer és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca. Entre els guanyadors d’edicions anteriors podem esmentar: Els Pets, Bigas Luna, Josep M. Rosselló, Olga Xirinacs, Pep Escoda,  Rafael Bartolozzi, Arantxa Sagardoy, Fermí Fernández, Àngel Òdena, Jesús Monllaó, Àlvar Calvet, Jordi Tiñena, Marcel Pey, David Balsells i Magí Sunyer, entre d’altres.

Pel que fa al Premi de Difusió Eutyches, l’objectiu d’aquest és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès. Entre els guanyadors d’edicions anteriors destaquen: Manel Sanromà, Nàstic, Òscar Cadiach, Agrupació Cultural de Vila-seca, Ball del Sant Crist de Salomó, Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Associació Mediambiental La Sínia, l’Associació Projecte Phoenix, Associació Cultural Sant Fructuós, Associació Cultural Embruix del Morell, Associació Pessebrista de la Pobla de Montornès, Eudald Carbonell, Alfred Arola i el Fic-Cat, entre d’altres.