El President de Repsol, Antonio Brufau, ha participat avui a l’acte de presentació de Cal·lípolis, un conjunt d’11 projectes que suposen una inversió total de 259,5 milions d’euros i estan impulsats pel Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol.

  • El President de Repsol, Antonio Brufau, ha participat avui a l’acte de presentació de Cal·lípolis, un conjunt d’11 projectes que suposen una inversió total de 259,5 milions d’euros i estan impulsats pel Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol.
  • El projecte contempla l’ampliació de les instal·lacions portuàries de Repsol i permetrà eliminar l’actual monoboia, situada a mar obert, en possibilitar l’atracament de grans vaixells en el seu pantalà, així com la millora de la flexibilitat en l’aprovisionament de matèries primeres amb la instal·lació de dos dipòsits soterrats.
  • En l’acte, Brufau ha anunciat els projectes de futur de Repsol a Tarragona, que sumen una inversió de més de 1.400 milions d’euros, en el marc del Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia i dels fons Next Generation.

El President de Repsol, Antonio Brufau, ha participat avui en l’acte de presentació del projecte Cal·lípolis Next Generation, un pla per a la recuperació econòmica de la província de Tarragona. El Port de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i Repsol han presentat aquesta proposta per convertir un extens espai entre la Pineda i el Port en un nou motor econòmic de tipus industrial, logístic-intermodal, turístic i paisatgístic. En un exemple de col·laboració publicoprivada i de visió comú dels sectors clau del territori, les tres entitats presenten un conjunt d’11 projectes innovadors per un valor total de 259,5 milions d’euros. En aquest marc, les dues iniciatives de Repsol ascendeixen a 41 milions d’euros.

El projecte Cal·lípolis inclou la urbanització d’una nova Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) i la recuperació d’un espai protegit inclòs en la Xarxa Natura 2000, situat entre la platja de la Pineda i el Port de Tarragona. El pla preveu també la recuperació de la vida marina amb la instal·lació d’un escull de biòtops. El nou contradic dels Prats tancarà les aigües del port comercial de Tarragona i protegirà l’entorn natural de la Costa Daurada. A més, aquest contradic, d’ús per a vianants, integrarà infraestructures turístiques per a usos socials i lúdics.

L’ampliació de les instal·lacions portuàries de Repsol permetrà l’atracament de grans vaixells en el seu pantalà i la millora de la flexibilitat en l’aprovisionament de les matèries primeres amb la construcció de dos dipòsits soterrats. Aquestes actuacions suposaran una millora de la logística de Repsol al Port de Tarragona, garantint la seva eficiència i competitivitat, i permetran eliminar l’actual monoboia, situada a mar obert.

Projectes de transició energètica a Tarragona

Durant l’acte, Antonio Brufau ha avançat quins són els eixos que està impulsant Repsol per transformar els seus actius industrials i convertir centres com el Complex Industrial de Tarragona en pols multienergètics, d’acord amb el Pla Estratègic 2021-2025, presentat per la companyia el passat 26 de novembre.

Per abordar aquest procés, Repsol es recolzarà en quatre grans pilars: l’eficiència energètica, l’economia circular, l’hidrogen renovable i la captura i ús de CO2. L’objectiu és avançar cap a una descarbonització de l’economia propiciant alhora un nou impuls industrial basat en la digitalització i la tecnologia.

Per a això, Repsol contempla per al seu Complex Industrial de Tarragona, projectes centrats principalment en l’economia circular i que sumen una inversió de més de 1.400 milions d’euros en els pròxims cinc anys. El Complex, que ja ha iniciat la seva transformació per esdevenir un pol multienergètic, amb iniciatives com la producció d’un primer lot de biojet i la primera planta de la Península Ibèrica per a la fabricació de polímers d’alta resistència a l’impacte, preveu la construcció d’una planta de producció de biocombustibles avançats, una planta per produir plàstics a partir del reciclatge de materials post consum i la implementació de tecnologies per millorar l’eficiència en el consum de matèries primeres i d’energia en els seus processos productius.

Aquestes iniciatives pròpies i altres que Repsol està promovent en l’actualitat amb socis, s’han inclòs al programa Catalunya Next Generation, que impulsa la Generalitat de Catalunya. Juntament amb Cal·lípolis, serviran d’efecte tractor per a altres empreses i seran, per tant, un gran suport per a l’economia de la zona en els propers anys. Amb elles, Repsol està disposada a liderar la transformació del Pol Petroquímic de Tarragona perquè segueixi sent líder al sud d’Europa. Per garantir aquest impuls també és necessari el suport de les institucions i un entorn regulador que permeti i habiliti aquesta aposta inversora, orientada a l’economia circular i d’un marcat caràcter tecnològic i digital.

Motor de creixement econòmic i de generació d’ocupació

En els últims cinc anys, Repsol ha invertit en el seu Complex Industrial de Tarragona 558 milions d’euros.

La companyia multienergètica és un dels principals motors de creixement econòmic i de generació d’ocupació de Tarragona. El seu Complex Industrial, amb un esquema productiu molt versàtil i un equip humà altament qualificat, genera a Tarragona més de 7.500 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts, i representa al voltant del 40% dels tràfics del port tarragoní. La importància del Complex Industrial es reflecteix en el seu pes en el PIB de Catalunya, superior al 2%.