• La companyia multienergètica accelera la seva aposta pels combustibles renovables i defineix un nou objectiu d’expansió a la seva xarxa d’estacions de servei de la Península Ibèrica.
  • Els combustibles renovables són una de les principals palanques de l’estratègia de Repsol per accelerar la descarbonització del transport i aconseguir ser una companyia zero emissions netes el 2050.
  • Avui en dia, Repsol compta amb més de 60 estacions que subministren dièsel renovable a la Península Ibèrica.
  • A més, Repsol posa en marxa un nou projecte pilot a tres estacions de servei de Madrid amb benzina 100% renovable, amb el qual pretén ampliar la seva gamma de productes renovables.

Repsol superarà les 600 estacions de servei amb combustible 100% renovable a finals del 2024. La companyia multienergètica accelera així la seva aposta pels combustibles renovables, amb un ambiciós objectiu d’expansió a la seva xarxa d’estacions de servei a la Península Ibèrica.

Els combustibles renovables són una de les principals palanques de l’estratègia de Repsol per accelerar la reducció d’emissions del transport i aconseguir l’objectiu d’esdevenir una companyia zero emissions netes el 2050. El principal avantatge del seu ús és que es poden utilitzar a tots els vehicles sense necessitat de realitzar modificacions als motors ni a les infraestructures de distribució i de proveïment ja existents.

Actualment, Repsol subministra combustible 100% renovable a més de 60 estacions de servei a les principals ciutats i corredors de transport de la Península Ibèrica. Amb 46 estacions a Espanya i 15 a Portugal, la companyia multienergètica supera l’objectiu que es va fixar el mes de maig passat quan va posar en marxa les tres primeres estacions a Madrid, Barcelona i Lisboa, convertint-se així en el primer grup espanyol a oferir combustible 100% renovable als seus clients.

A més, Repsol posa en marxa un nou projecte pilot a tres estacions de servei amb benzina 100% renovable, amb el qual pretén ampliar la seva gamma de productes renovables. Actualment, les estacions de Repsol que compten amb aquest nou combustible renovable són a la ciutat de Madrid (Hipódromo, Arturo Soria i Herrera Oria) i són les primeres d’Espanya que ja disposen de benzina i dièsel 100% renovable.

La producció de la benzina 100% renovable és un repte perquè encara els processos industrials es troben en desenvolupament. L’equip d’investigadors del Repsol Technology Lab fa més de 20 anys que dissenya la gasolina de competició per a MotoGP i ha desenvolupat aquest nou combustible traslladant el coneixement de l’alta competició a la formulació del producte comercial. Aquest nou combustible es produeix a partir de residus procedents de la biomassa, indústria agroalimentària i olis de cuina usats.

Els combustibles renovables de Repsol se sumen a l’àmplia oferta de mobilitat (mobilitat elèctrica, AutoGas, GNC/GNL i carburants Neotech) que la companyia ofereix a les prop de 4.000 estacions de servei que té distribuïdes per la Península Ibèrica.

Per a Valero Marín, director general de Client de Repsol, “aquest nou objectiu de més de 600 estacions de servei amb combustibles renovables demostra el compromís de Repsol per augmentar el ventall de tecnologies sostenibles per a la mobilitat, cosa que ajuda els usuaris a triar la que millor s’adapti a les seves necessitats. Les nostres estacions de servei estan preparades per oferir als clients qualsevol mena d’energia que necessitin per a la seva mobilitat i volem continuar sent el seu company de viatge, ja sigui perquè fan servir un cotxe elèctric, un de combustible renovable o de gas”.

Combustibles renovables

Per descarbonitzar la mobilitat, Repsol aposta per un model energètic que combina l’electrificació, els combustibles renovables i l’hidrogen. Totes les solucions energètiques s’han de tenir en compte per garantir el subministrament i reduir les emissions de la manera més ràpida i eficient possible.

Els combustibles renovables són aquells que es produeixen a partir de primeres matèries renovables. Concretament, els biocombustibles de residus es fabriquen a partir de residus orgànics com olis vegetals usats i residus agrícoles i forestals que no es destinen a l’alimentació.

Repsol fabrica i comercialitza biocombustibles des de fa més de dues dècades, i des del 2019, incorpora residus orgànics en la seva fabricació. Els combustibles renovables ja són presents a totes les estacions de servei a Espanya en un contingut de més de 10% dels combustibles que es venen, d’acord amb la legislació vigent.

Durant les setmanes vinents, Repsol posarà en marxa a Cartagena (Regió de Múrcia) la primera planta de la Península Ibèrica dedicada exclusivament a la producció de biocombustibles avançats a partir de residus. Fabricarà anualment 250.000 tones amb què s’evitaran l’emissió de 900.000 tones de CO₂ a l’any. Així mateix, Repsol posarà en marxa el 2025 a Puertollano la segona instal·lació dedicada exclusivament a produir biocombustibles a partir de residus que produirà 240.000 tones de combustibles renovables.

El 2030, Repsol tindrà una capacitat de producció de més de dos milions de tones de combustibles renovables, cosa que la posicionarà com una empresa líder en la producció d’aquests combustibles a Espanya i a Europa.

Economia circular

Un dels residus orgànics que Repsol utilitza com a matèria primera per produir combustibles renovables és l’oli usat de cuina. En aquest sentit, Repsol ha posat en marxa els últims mesos una iniciativa de recollida d’oli de cuina utilitzat a les seves estacions de servei de la Comunitat de Madrid i Galícia, i que s’anirà estenent de manera progressiva a la resta de comunitats autònomes. Gràcies a aquesta iniciativa, Repsol facilita la gestió sostenible d’aquest residu i en promou l’economia circular. Amb un litre d’oli de cuina utilitzat es fabriquen 0,9 litres de combustible renovable.

Els clients poden portar l’oli de cuina utilitzat a qualsevol dels més de 300 punts de recollida disponibles a les estacions de servei de Repsol a Madrid i Galícia. A més, els usuaris de l’aplicació Waylet podran beneficiar-se d’un descompte de 30 cèntims per litre d’oli de cuina usat lliurat als punts disponibles, per a un proper proveïment o per adquirir altres productes a les més de 3.300 estacions de servei de la companyia a Espanya.