• La principal novetat són els nous vestits dels diables i diables infantils, que han estat possibles gràcies al suport de Repsol i a una campanya de subscripció popular.
  • El Ball de Diables Infantil de Tarragona celebra els 25 anys de la seva creació, i amb ells, els 25 anys de la primera Santa Tecla petita.
  • Fa 25 anys Repsol ja va col·laborar en la creació del Ball de Diables Infantil de Tarragona. Va ser l’inici d’un quart de segle de vincle del complex industrial amb les festes de Santa Tecla.

L’any 1983 es gestava el retorn del foc festiu a la ciutat de Tarragona, una recuperació de la qual aquest 2023, se’n compleixen 40 anys. És per això que el Ball de Diables de Tarragona ha preparat un intens calendari d’actes per commemorar aquest 40è aniversari de la recuperació, tots ells en el marc del programa de la Festa Major de Sants Tecla.

El programa d’actes l’han presentat aquest matí el president del Ball de Diables, Daniel Montero, i el responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, com a patrocinador principal d’aquesta commemoració. De fet, la primera col·laboració de Repsol amb les festes de Santa Tecla va ser precisament amb la mateixa entitat, ara fa 25 anys, amb el suport a la creació del Ball de Diables Infantil de Tarragona. Aquesta acció va inaugurar una línia de patrocinis del complex industrial que s’ha mantingut fins a la data.

Els actes del 40è aniversari del Ball de Diables s’iniciaran el pròxim dissabte 9 de setembre, al passeig de les Palmeres, on Ball de Diables ha organitzat una jornada intensa d’actes, des de mig matí, amb un assaig de l’Àliga obert a tots els festers i un vermut amb un concert de rumba a càrrec del grup Dantuvi. Al vespre serà el torn del “tardeig” amb el discjòquei Jordi Gilabert, que seleccionarà la millor música indie nacional i internacional. La jornada culminarà, ben entrada la matinada, amb el grup de versions de clàssics nacionals Veneno en la piel, i rematarà la nit el discjòquei Lizard Dj.

El divendres 15 de setembre, a les 21.15 h, coincidint amb l’inici oficial de les festes de Santa Tecla, es presentaran els nous vestits dels diables, el punt culminant de molts mesos de treball. La presentació es realitzarà a la porta principal de l’Hospital de Santa Tecla, serà allí, sota els peus de l’escultura més gran dedicada a la nostra patrona, d’on apareixeran, per primera vegada, els nous vestits. El responsable del disseny i la pintura, feta a mà, és l’il·lustrador tarragoní Edu Polo. Un nou i innovador patró que de ben segur no deixarà a ningú indiferent. Els nous vestits han estat possibles gràcies a la col·laboració de Repsol i també a una campanya de micromecenatge.

L’endemà, la tarda del dissabte 16, el Ball de Diables és l’encarregat d’organitzar la 39a Mostra de Folklore Viu. Aquest mostra, enguany anomenada “Retalls del vestit”, vol ser un recull dels diferents elements que han inspirat el dissenyador Edu Polo en la confecció dels nous vestits: el model dels diables tradicionals del Camp de Tarragona, el vol de la roba dels gegants en girar, diversos elements que trobem a la natura, i les milícies que defensaven les nostres contrades. Els participants d’aquesta cercavila excepcional seran el Ball de Diables de Reus, les Fil·loxeretes de Sant Sadurní d’Anoia, la Farnaca de Cambrils, el Caramot del Vendrell, el gegant Carrasclet de Reus i els Gegants de la Ciutat de Barcelona. La Mostra finalitzarà a les 20 h amb una tanda de lluïment a la plaça de les Cols.

El mateix dia, a les 21.30 h, la plaça de les Cols viurà el punt àlgid de la celebració dels 25 anys del Ball de Diables Infantil de Tarragona amb la realització de la primera carretillada infantil que se celebra al Camp de Tarragona. Els més petits tenen ganes de demostrar que també són capaços de repartir espurnes a tort i a dret.

Diumenge 17, a les 22.30 h, al carrer Cós del Bou, gaudirem de l’emocionant sortida commemorativa, que només es realitza cada cinc anys, on es podran veure tots els vestits de les diferents èpoques del Ball de Diables. Hi participaran un centenar de diables: persones vinculades a l’entitat durant aquests 40 anys de trajectòria.

Finalment, dimecres 20, després del Retaule de Santa Tecla, a les 23.30 h, el Ball de Diables oferirà una espectacular carretillada, que també se celebra només en ocasions molt especials: cada cinc anys. En finalitzar, es dispararan 40 salves pirotècniques que donaran per finalitzats els actes especials per celebrar aquest 40è aniversari, i alhora, serviran per encetar els actes dels dies més tradicionals de la festa major.

El president del Ball de Diables de Tarragona, Daniel Montero, ha agraït el suport imprescindible de l’empresa Repsol per poder fer possible aquest aniversari, i l’ajuda rebuda durant tants anys a l’entitat. També a totes aquelles persones que han participat de la subscripció popular a través d’una campanya de micromecenatge. Ha finalitzat la intervenció convidant a tothom a participar d’aquest aniversari tan especial per a les persones que conformen l’entitat.

Per la seva banda, Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona, ha remarcat que Repsol és una companyia compromesa amb el seu entorn i que aquesta col·laboració entronca amb les actuacions de Repsol en l’àmbit de la cultura tradicional i popular, un dels grans eixos dels programes de patrocini Repsol a Tarragona, com es demostra amb els 25 anys que precisament enguany es commemoren de suport de la companyia a les festes de Santa Tecla. Bertran també ha volgut remarcar la coincidència que precisament va ser amb el Ball de Diables, per a la creació del Ball de Diables Infantil, ara fa 25 anys, quan va començar aquesta relació.