Repsol, Enerkem i Agbar construiran la primera planta de la Península Ibèrica que transformarà residus en productes de la química derivada.

La planta tindrà capacitat per convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en aproximadament 220.000 tones anuals de metanol que es transformarà en plàstics renovables o biocombustibles avançats.

S’emprarà una tecnologia pionera en el seu camp que permetrà reduir les emissions de CO2 en unes 200.000 tones anuals

Repsol s’unirà al projecte Ecoplanta junt a Enerkem, líder tecnològic amb seu a Montreal, i a Agbar, especialista a nivell mundial en la gestió d’aigües i residus, per construir una planta de conversió de residus en nous productes químics a Tarragona. En el marc de la joint venture Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, la nova factoria processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol s’utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus que d’una altra manera acabarien a l’abocador. Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de la companyia multienergètica d’arribar a les zero emissions netes el 2050.

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d’aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.

Repsol compta amb un Complex Industrial de primer nivell a Tarragona, la qual cosa permetrà establir sinergies entre les dues instal·lacions. Aquest centre petroquímic de Repsol és el més important d’Espanya i entre els molts tipus de polímers que allà es produeixen, destaca la gamma de productes altament especialitzats per al sector de l’automoció, com els polímers d’alta resistència a l’impacte.

Segons José Luis Bernal, Director Executiu de Productes Químics de Repsol, “ens complau enormement unir forces amb socis tan rellevants i innovadors en la gestió de residus, perquè ens permet demostrar un cop més la nostra aposta per l’economia circular i reforça el nostre compromís de reciclar l’equivalent al 20% de la nostra producció de poliolefines a 2030”.

Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia. Per poder transformar-los en productes d’alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d’aquesta tecnologia d’última generació, la primera que ha estat provada a escala industrial després d’un rigorós procés d’escalat que ha durat més d’una dècada i que s’ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Edmonton (Alberta, Canadà). A més, ja es troba en construcció una nova instal·lació a Varennes (Quebec, Canadà).

Dominique Boies, Conseller Delegat i Director Financer d’Enerkem: “Estem orgullosos de donar la benvinguda a Repsol com a soci per seguir donant suport a les nostres instal·lacions a Tarragona. La seva gran experiència en el sector, unida a la d’Agbar, ens permetrà seguir demostrant els enormes beneficis de la nostra tecnologia, única i disruptiva en el sector, gràcies a la qual podem transformar residus en plàstics renovables o biocombustibles avançats”.

El projecte, que compta amb una inversió rellevant, ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d’Innovació de la Unió Europea, que dona suport a tecnologies altament innovadores i grans projectes emblemàtics a Europa per aconseguir importants reduccions d’emissions.