Com valora el paper del sector químic en aquesta situació?

La societat en general ha pogut comprovar que som un sector essencial i necessari, i més en aquests moments, com a base per a molts productes indispensables, no només per a la gestió directa d’aquesta situació, com els gasos medicinals, els materials per a equips sanitaris, desinfectants… que han contribuït a salvar moltes vides en aquesta emergència, sinó també altres productes que han servit per a satisfer les necessitats bàsiques de la resta de la població, com l’alimentació, el transport, l’aigua potable, el paper… Malgrat les dificultats, cal sentir-se molt orgullós de la indústria química per com ha sabut estar a l’alçada i continuar sent clau per al subministrament de productes essencials en aquestes circumstàncies tan complexes.

Com s’ha pogut gestionar l’equilibri entre seguir produint i la seguretat i salut personals?

S’ha demostrat que, gràcies a la nostra cultura de la seguretat, en el cas de la indústria química reforçar les mesures de prevenció i seguretat personal ha estat possible i s’ha pogut realitzar de manera àgil, perquè els conceptes de seguretat i el compliment estricte de protocols i mesures extremes formen part del nostre ADN. Tenim una consciència col·lectiva molt interioritzada de gestió de riscos on el primer és la protecció, per sobre de tot, i aquí cal destacar la fermesa, la corresponsabilitat i el compromís dels nostres col·laboradors.

Quines mesures s’han pres?

Des de l’inici d’aquesta crisi les empreses del sector químic van implementar mesures preventives i de seguretat, que no s’han relaxat en cap moment: s’ha implementat el teletreball de tot el personal que, per la naturalesa de les seves tasques, pot treballar des de casa. A les instal·lacions, s’han establert torns amb el personal mínim imprescindible per garantir el funcionament de les plantes en condicions de plena seguretat, operativitat i respecte al medi ambient. S’han extremat les mesures de prevenció, neteja d’instal·lacions, higiene i distància social per prevenir contagis i garantir la seguretat i la salut de les persones.

Els treballadors de la química formen part dels col·lectius que, malgrat l’estat d’alarma i el confinament, continuen treballant.

Les persones que formen la indústria química estan fent un gran esforç per donar resposta al que la societat necessita, en aquests moments més que mai, i els ho agraïm profundament. Moltes de les plantes han reorientat les seves produccions per a cobrir les necessitats més urgents de productes sanitaris, alimentació o neteja i desinfecció. Les empreses han extremat, naturalment, totes les mesures de seguretat i prevenció per evitar contagis, però en tot cas cal reconèixer la responsabilitat, professionalitat i solidaritat dels col·laboradors en un moment així. Mantenir aquesta mínima activitat, a més de ser essencial i necessària, constitueix un autèntic baló d’oxigen per a l’economia local en aquesta situació d’emergència sanitària.

Formen part dels col·lectius als quals cada dia a les 20h la societat aplaudeix.

La societat està veient aquests dies com molts col·lectius són veritables herois que se sacrifiquen per tots nosaltres i des del sector els volem donar les gràcies i fer un reconeixement a tots ells. A tots els qui s’estan esforçant per tots nosaltres, lluitant contra la pandèmia a primera línia o assegurant que com a societat disposem dels serveis i béns de primera necessitat: serveis sanitaris, forces de seguretat, cadena de subministrament per a alimentació i farmàcia, serveis de retirada de residus, transportistes… entre molts d’altres.

Creu que ara la societat en general és més conscient de la rellevància dels productes essencials que tenen la base en la indústria química?

Possiblement fins ara no existia una consciència prou completa, i és probable que aquest hagi estat un dels dèficits del nostre sector fins ara: potser no hem estat capaços de fer prou pedagogia perquè la societat, i en particular la comunitat del nostre entorn, conegui realment la importància de molts productes que es deriven del nostre treball. Qui més qui menys, al Camp de Tarragona, coneix algú que treballa en la química. És important que tothom sigui conscient que aquell familiar, aquell amic, aquell conegut que tots tenim a la indústria química, fa cada dia des del seu lloc de treball una contribució imprescindible per a la societat i per millorar la vida de les persones. Hem d’incidir molt més en la importància dels productes que produïm i en el valor que tenen per al benestar de la societat.

Com està afectant aquesta situació a la indústria química del Camp de Tarragona i com l’afectarà una vegada passi?

És evident que la pandèmia ens afecta a tots i per tant la nostra activitat econòmica no queda indemne a aquesta situació. Tot i que en alguns casos la producció s’ha pogut mantenir per la seva consideració d’indústria essencial, també és cert que moltes línies de treball s’han vist afectades i també hi ha hagut molta afectació entre les empreses proveïdores i entre els sectors demandants, que són els nostres clients. No resulta gens fàcil fer una previsió quan tot just estem encara enmig de la crisi, però tenim clar que haurem de remar molt per tornar a la normalitat. Així ho farem. Potser no és una recuperació ràpida però aquest sector ha demostrat ser enormement resilient i que sap resistir en temps difícils. Seguirem esforçant-nos per seguir sent un referent econòmic del territori i de país, necessari per a la recuperació de les conseqüències derivades d’aquesta crisi sanitària.